Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ελ Σαλβαδόρ: Την βίασαν, έμεινε έγκυος και πέρασε 9 χρόνια στη φυλακή για άμβλωση

Ελ Σαλβαδόρ: Την βίασαν, έμεινε έγκυος και πέρασε 9 χρόνια στη φυλακή για άμβλωση

Εννέα χρόνια πέρασε σε φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ μια γυναίκα που κατηγορείται ότι έκανε έκτρωση. Η γυναίκα αποφυλακίστηκε την Τρίτη (18.1.2022) με τις φεμινιστικές οργανώσεις της χώρας να πανηγυρίζουν.

Σημειώνεται πως η γυναίκα που κατηγορείται ότι έκανε έκτρωση είχε καταδικαστεί να εκτίσει τριάντα χρόνια κάθειρξη! 

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και να επιμένουμε οι γυναίκες που είναι ακόμη φυλακισμένες να ανακτήσουν την ελευθερία τους», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μορένα Ερέρα, η διευθύντρια της Οργάνωσης Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης (ACDATEE).

Η Κένια είναι η τέταρτη γυναίκα που βγήκε από τη φυλακή από τον Δεκέμβριο, μετά την Κάρεν, την Κάθι και την Έβελιν. Εξέτιαν όλες τους ποινές κάθειρξης για ανθρωποκτονίες από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις, διότι υπέστησαν προβλήματα στις κυήσεις τους που οδήγησαν στο να γεννηθούν τα παιδιά τους νεκρά.

«Κάθε φορά που αποφυλακίζεται μια γυναίκα, το γιορτάζουμε, καθώς είναι απολύτως άδικο να ποινικοποιείται μια μαιευτική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η κ. Ερέρα.

Η Κένια βγήκε από τη φυλακή τη Δευτέρα, μετά την έγκριση από δικαστή του αιτήματος «πρόωρης αποφυλάκισής της», που είχε υποβληθεί από την ACDATEE.

Ο σαλβαδοριανός ποινικός κώδικας απαγορεύει απόλυτα από το 1998 την άμβλωση, σε κάθε περίπτωση ανεξαιρέτως, ακόμα και εάν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της μέλλουσας μητέρας ή του παιδιού, και προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και οκτώ ετών.

Όμως εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν συχνά ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.

Έμεινε έγκυος μετά από βιασμό

Σύμφωνα με τη φεμινιστική οργάνωση Agrupación Ciudadana, η νεαρή έμεινε έγκυος στα 17 της χρόνια, αφού υπέστη σεξουαλική επίθεση.

Κατόπιν αντιμετώπισε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης μαιευτικής φύσης» σε αχυρώνα πλάι στο σπίτι όπου διέμενε. «Βλέποντας την αιμορραγία της, (ο πατέρας της) τηλεφώνησε στον αριθμό της άμεσης δράσης για βοήθεια. Αντί να βοηθήσει την Κένια (…) η σαλβαδοριανή αστυνομία τη συνέλαβε και της άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις», υπογράμμισε η οργάνωση σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η απελευθέρωση της νέας δίνει «ελπίδα στον αγώνα» για «τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των φτωχών γυναικών στο Σαλβαδόρ», που αφήνονται στην είσοδο των δημόσιων νοσοκομείων, πρόσθεσε.

Δυνάμει της δρακόντειας νομοθεσίας κατά των αμβλώσεων στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, δέκα γυναίκες παραμένουν φυλακισμένες, ενώ το τρέχον διάστημα δικάζονται άλλες δύο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις