Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

«Εμφύλιος» στη Ρωσία: Στα χαρακώματα ομάδα Wagner και υπουργείο Άμυνας – Ο Πούτιν παραμένει θεατής

«Εμφύλιος» στη Ρωσία: Στα χαρακώματα ομάδα Wagner και υπουργείο Άμυνας – Ο Πούτιν παραμένει θεατής

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στη Ρωσία με φόντο φυσικά τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς στα χαρακώματα βρίσκονται ομάδα Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν και υπουργείο Άμυνας, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μείνει ως τώρα… θεατής.

Η μετωπική σύγκρουση στη Ρωσία ξεκίνησε για τα καλά από χθες (22.2.2023). Την πρώτη ομοβροντία την έριξε το αφεντικό της μισθοφορικής ομάδας Wagner και κολλητός του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγόρησε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές το υπουργείο Άμυνας (ήταν έμμεση βολή προς τον υπουργό και στρατηγό Σεργκέι Σοϊγκού) για «εσχάτη προδοσία», σε ηχογράφηση του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την υπηρεσία Τύπου του στο κανάλι του στο Telegram.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν θεωρεί ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας θέλει να διαλύσει την μισθοφορική του ομάδα, την Wagner.

«Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου (σ.σ.: εννοεί τον Βαλέρι Γκεράσιμοφ) και ο Υπουργός Άμυνας (Σεργκέι Σοϊγκού) δίνουν εντολές δεξιά και αριστερά, ότι η Wagner PMC δεν πρέπει να λάβει πυρομαχικά, ενώ δεν βοηθούν επίσης στις αεροπορικές μεταφορές. Υπάρχει ευθεία αντιπολίτευση, η οποία δεν λέγεται τίποτα άλλο από προσπάθεια καταστροφής της PMC», είπε το αφεντικό της Wagner.

«Αυτό μπορεί να εξισωθεί με εσχάτη προδοσία τώρα, όταν η Wagner PMC μάχεται για τον Μπαχμούτ, χάνοντας εκατοντάδες μαχητές της κάθε μέρα», υποστήριξε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Πριγκόζιν τόνισε επίσης ότι η Wagner βλέπει συνέχεια μισθοφόρους της να χάνουν τη ζωή τους στην Ουκρανία, επειδή η ομάδα δεν έχει πυρομαχικά. «Η Wagner PMC δεν έχει πυρομαχικά. Γιατί και οι υπόλοιπες μονάδες έχουν συνεχή έλλειψη πυρομαχικών; Μια χούφτα στρατιωτικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι αυτή είναι η χώρα τους, ο λαός τους, αποφάσισαν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πεθάνουν όποτε τους βολεύει», είπε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Λειτουργείς προς όφελος του εχθρού»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έμεινε φυσικά με… σταυρωμένα χέρια. Απάντησε στα πυρά του αφεντικού της Wagner, επιστρέφοντας έμμεσα πίσω στον Γιεβγκένι Πριγκόζιν την ατάκα για
«εσχάτη προδοσία».

Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε τον ιδρυτή της Wagner για «διασπαστικές συμπεριφορές» και ότι λειτουργεί προς όφελος του εχθρού.

«Όλες οι αιτήσεις για προμήθεια πυρομαχικών για μονάδες εφόδου ολοκληρώνονται το συντομότερο δυνατό. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι.Τις επόμενες ημέρες, όλα τα αιτήματα για πυρομαχικά που υποβλήθηκαν για τον Φεβρουάριο θα παρασχεθούν πλήρως για τις μονάδες εφόδου. Στις 25 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις πυρομαχικών κάθε βεληνεκούς σύμφωνα με την υποβληθείσα αίτηση για τον Μάρτιο. Συνολικά, κατά το παρελθόν έτος, οι ανάγκες των αποσπασμάτων εφόδου για πυρομαχικά καλύφθηκαν κατά 140 τοις εκατό των αιτήσεων που ελήφθησαν. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του.

«Για άλλη μια φορά, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι εθελοντές, όπως και το στρατιωτικό προσωπικό των μονάδων επίθεσης των τμημάτων, εκτελούν με θάρρος και ανιδιοτέλεια τις πιο δύσκολες μάχιμες αποστολές για την απελευθέρωση του Ντονμπάς από τους μαχητές του καθεστώτος του Κιέβου. Οι προσπάθειες διάσπασης του στενού μηχανισμού αλληλεπίδρασης και υποστήριξης μεταξύ των τμημάτων των ρωσικών τμημάτων είναι αντιπαραγωγικές και λειτουργούν μόνο προς όφελος του εχθρού», κατέληξε η ανακοίνωση.

Σύμμαχός του ο Ραμζάν Καντίροφ

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που ρίξει κατά καιρούς πυρά κατά του υπουργείου Άμυνας και την ρωσική στρατιωτική διοίκηση, φαίνεται να έχει ως σύμμαχο τον ηγέτη της Τσετσενίας και άλλον κολλητό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ραμζάν Καντίροφ.

Δεν πήγαν στην ομιλία του Πούτιν

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και ο Ραμζάν Καντίροφ μάλιστα, δείχνουν να έχουν βάλει στο… σημάδι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς δεν έδωσαν το παρών στη χθεσινή ομιλία του Ρώσου προέδρου στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Απόντες ήταν, βέβαια κι άλλοι, όπως ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Σουροβίκιν, αλλά και ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Τους πήρε ο ύπνος

Το ωραίο με την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ότι κάποια ηχηρά ονόματα που ήταν εκεί, φαίνεται να αποκοιμήθηκαν την ώρα που μιλούσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το κάναλι στο Telegram, Mozem obiasnit ανέφερε ότι στα μέσα της ομιλίας του Ρώσου προέδρου, τον Ντμίτρι Μενβέντεφ, τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και τον αρχηγό του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Λεονίντ Σλούτσκι, τους πήρε ο ύπνος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις