Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

Επεισόδιο μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας σε διεθνή ύδατα – Τραυματίστηκαν δύτες από υποθαλάσσιο σόναρ

Επεισόδιο μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας σε διεθνή ύδατα – Τραυματίστηκαν δύτες από υποθαλάσσιο σόναρ

Ένα επεισόδιο μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη (14.11.2023) σε διεθνή ύδατα, όταν οι δύτες του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού τραυματίστηκαν ελαφρά από το σόναρ ενός κινεζικού πολεμικού πλοίου.

Πιο αναλυτικά, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας HMAS Toowomba έπλεε σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της ΑΟΖ της Ιαπωνίας, όταν δέχτηκε τη «μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική» ενέργεια του πολεμικού πλοίου της Κίνας.

Η φρεγάτα εκτελούσε μια αποστολή του ΟΗΕ, όταν τα στελέχη της διαπίστωσαν ότι μπλέχτηκαν δίχτυα στις προπέλες της και έτσι έπεσαν δύτες στη θάλασσα για να τα απομακρύνουν. Το πλήρωμα ενημέρωσε τα παραπλέοντα πλοία ότι εκτελούν εργασίες.

Όμως, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Αυστραλίας, το πολεμικό πλοίο της Κίνας πλησίασε τη φρεγάτα και ενεργοποίησε το ισχυρό υποθαλάσσιο σόναρ του, με αποτέλεσμα τα ηχοβολιστικά κύματα να προκαλέσουν ελαφρείς τραυματισμούς στους δύτες, οι οποίοι ανέβηκαν άρον άρον στην επιφάνεια.

«Πρόκειται για μια ανασφαλή και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Η Αυστραλία περιμένει όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, να λειτουργούν τις ένοπλες δυνάμεις τους με επαγγελματικό και ασφαλή τρόπο», είπε ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Μαρλς.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα ηχοβολιστικά κύματα ενός υποθαλάσσιου σόναρ μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, προβλήματα ακοής ή ακόμα και βλάβες σε εσωτερικά όργανα ανθρώπων, ανάλογα πάντα με τη συχνότητα και την ένταση του ήχου.

Η Αυστραλία αντιμετωπίζει πολλές κυβερνοεπιθέσεις από Κίνα και Ρωσία το τελευταίο διάστημα, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας να εκφράζει τις «σοβαρές ανησυχίες» του σε αξιωματούχους της Κίνας.

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, όπου συζήτησαν τη βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων. Όμως, αυτό το περιστατικό κάθε άλλο παρά φιλικό ήταν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις