Κόσμος

“Επικίνδυνες οι συνθήκες εργασίας για τους μετανάστες οικοδόμους στις υποδομές για το Μουντιάλ στο Κατάρ”

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε σήμερα μία έκθεση στην οποία καταγγέλλει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι μετανάστες οικοδόμοι στο Κατάρ, καθώς η χώρα ετοιμάζει τις υποδομές της ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου της FIFA το 2022.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα του Κόλπου, η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, αντιμετωπίζουν πολλές δυσχέρειες, περιλαμβανομένων «της μη καταβολής των μισθών τους, των σκληρών και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, και ενός επιπέδου διαβίωσης που προκαλεί σοκ», ανέφερε η οργάνωση αυτή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ένα τρομακτικό επίπεδο εκμετάλλευσης στον τομέα των κατασκευών στο Κατάρ», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι.

Η FIFA έχει καθήκον να στείλει δημόσια ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κατασκευαστικά έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο», πρόσθεσε ο Σέτι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η εκμετάλλευση των εργαζομένων έχει φθάσει σε τέτοιο βαθμό που σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάστασή τους θα μπορούσε να συγκριθεί με την υποβολή τους σε «καταναγκαστικά έργα».

«Είναι απλά ασυγχώρητο το ότι μετανάστες εργαζόμενοι να τυγχάνουν ανελέητης εκμετάλλευσης και να στερούνται τους μισθούς τους σε μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε ο Σέτι.

Ξένοι υπήκοοι αποτελούσαν περίπου το 94% της εργατικής δύναμης στο Κατάρ το 2011, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ είχε επίσης επικριθεί λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στις χώρες του Κόλπου το καλοκαίρι — συνήθως ξεπερνούν τους 40° Κελσίου.

Μια διεθνής συνδικαλιστική αντιπροσωπεία είχε καλέσει τον Οκτώβριο το εμιράτο να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες ζωής των μεταναστών εργαζομένων, ιδίως στον τομέα των κατασκευών, στον οποίο καταγράφονται εκατοντάδες θάνατοι μεταναστών εργαζόμενων τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή. Ο ΟΗΕ είχε επίσης καλέσει πρόσφατα το εμιράτο να λάβει μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών, αν και είχε αναγνωρίσει πως οι αρχές λαμβάνουν μέτρα γι’ αυτό.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η βρετανική εφημερίδα The Guardian είχε δημοσιεύσει μια έρευνα η οποία κατέγραφε 44 θανάτους εργαζομένων μόνο σε ένα κατασκευαστικό έργο στο Κατάρ, κάτι που οι αρχές διέψευσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μουντιάλ βαμμένο με αίμα!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τουρκικά λιμάνια ζητούν από τα πλοία να δηλώσουν ότι δεν έχουν σχέση με το Ισραήλ
Η εξέλιξη έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση της Άγκυρας να διακόψει τις εμπορικές συναλλαγές με το Τελ Αβίβ, οι οποίες υπολογίζονταν σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, λόγω του πολέμου στη Γάζα
Λιμάνι στην Τουρκία
Ζελένσκι: Η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να γίνει αν συμφωνηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – «Όχι» για Βουδαπέστη
«Αν οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι, θα θέλαμε να δούμε μία ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ», είπε - Ελβετία, Αυστρία ή Τουρκία «ψηφίζει» ο Ουκρανός πρόεδρος ως τις χώρες που μπορεί να τους φιλοξενήσουν για τι διμερή συνάντηση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 22
«Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας χρειάζονται συνεχή βελτίωση γιατί δέχονται κολοσσιαίες απειλές» λέει ο επικεφαλής της Rosatom
«Τώρα, στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, είναι μια εποχή τεράστιων απειλών για την ύπαρξη της χώρας μας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθυντής της Rosatom
Θραύσματα εκρηκτικού μηχανισμού, με μια προειδοποιητική πινακίδα για ακτινοβολία στο προσκήνιο, εκτίθενται από τις ουκρανικές αρχές μετά από επίθεση με drone στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, Ουκρανία 1
34χρονη από τις ΗΠΑ πυροβόλησε τον σύζυγο και τα 2 παιδιά της και αυτοκτόνησε – Το ανατριχιαστικό βίντεο πριν το φονικό
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ένα βίντεο που ανέβασε 2 μέρες πριν το φονικό η 34χρονη Έμιλι στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη
Η Έμιλι Λονγκ και η οικογένειά της
4