Κόσμος

Επιστήμονες ζητούν από τη Βρετανία να μην άρει τα μέτρα – «Έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού με υψηλό εξαμήνου

Επιστήμονες διεθνούς κύρους κάλεσαν σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, με βάση την οποία την Δευτέρα θα αρθούν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί κατά του κορονοϊού στην Αγγλία, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει αυτή η στρατηγική, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες.

Στην ανακοίνωσή της, αυτή η ομάδα των διεθνών επιστημόνων εξηγεί ότι θέλει «να σημάνει συναγερμό» για την «επικίνδυνη», όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του Λονδίνου, που θα μπορούσε να αυξήσει εκθετικά τις μολύνσεις.

Την Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να άρει, από τις 19 Ιουλίου, σχεδόν όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Επιθυμώντας να «αποκαταστήσει τις ελευθερίες» ο συντηρητικός πρωθυπουργός εκτιμά ότι τώρα είναι «η σωστή στιγμή» για να το κάνει, παρά την εξάπλωση της μεταδοτικότερης παραλλαγής Δέλτα, που επικρατεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τζόνσον βασίζει την απόφασή του στην επιτυχή εκστρατεία ανοσοποίησης, αφού πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Αμέτρητα τα κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία…

Σήμερα πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 51.870 νέα κρούσματα της Covid-19, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι μήνες. Χθες τα κρούσματα ανέρχονταν σε 48.553. Επίσης, καταγράφηκαν 49 νέοι θάνατοι.

«Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει 1-2 εκατομμύρια κρούσματα εντός των προσεχών εβδομάδων και 7-10 πριν από το τέλος του έτους και μια κορύφωση με περισσότερα από 100.000 κρούσματα καθημερινά αυτό το καλοκαίρι», αναφέρουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι και οι σύμβουλοι της ιταλικής και της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, Βάλτερ Ριτσιάρντι και Μάικλ Μπέικερ.

Μεταξύ άλλων, επικαλούνται τους κινδύνους της «μακράς Covid» στους ανθρώπους που θα προσβληθούν αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής, ανθεκτικής στα εμβόλια

«Η σημερινή στρατηγική της ανοσίας της αγέλης μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας, όχι μόνος στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες», προειδοποιούν, παρακαλώντας τη βρετανική κυβέρνηση «να ξανασκεφθεί κατεπειγόντως» το σχέδιό της.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας, καθηγητής Κρις Γουίτι, προειδοποίησε χθες ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία διπλασιάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και θα μπορούσε να φτάσει σε «τρομακτικούς αριθμούς», ζητώντας από τον πληθυσμό να μην εφησυχάζει. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», υπογράμμισε, λίγες ώρες αφότου ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι είναι «πάρα πολύ πιθανόν» να έχουν ήδη περάσει τα χειρότερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα στολή μάχης για Ουκρανούς στρατιώτες: Ο «Ήρωας της Ουκρανίας» Ταγματάρχης Σιριάγιεφ σχεδιάζει πανοπλία κατά των drones
Κατασκευασμένη από κέβλαρ και υλικά που απορροφούν τους κραδασμούς, η στολή προσφέρει πλήρη κάλυψη σώματος και επιπλέον ενισχυμένη προστασία σε αγκώνες, γόνατα και αστραγάλους
Ουκρανοί στρατιώτες
Σοκάρει το βίντεο κακοποίησης 88χρονου με άνοια στο Λονδίνο λίγες μέρες πριν πεθάνει - «Θα σε μαστιγώσω»
Η Bilikesu Olagunju καταγράφηκε από κάμερα να τον απειλεί, να τον γδύνει και να τον τραβά βίαια μέσα στο σπίτι του - Η ποινή της εξόργισε την οικογένεια του θύματος - Προσοχή σκληρές εικόνες
Ηλικιωμένος κακοποίηση
2
Νέα αιματοχυσία στη Γάζα: 100 νεκροί από τον νέο βομβαρδισμό του Ισραήλ – «Είδα πτώματα ακρωτηριασμένα και καμένα»
Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ο στρατός του Ισραήλ στόχευσε παραθαλάσσια καφετέρια στην οποία βρίσκονταν αρκετοί Παλαιστίνιοι αλλά και κέντρα διανομής βοήθειας
Γάζα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τον Έλον Μασκ: «Χωρίς επιδοτήσεις θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του στην Νότια Αφρική»
«Τέλος οι εκτοξεύσεις Πυραύλων, οι Δορυφόροι ή η Παραγωγή Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων και η χώρα μας θα εξοικονομήσει μια περιουσία», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του
Ο Έλον Μασκ μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ 3