Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ερντογάν: Η Ελλάδα κάνει επικίνδυνα βήματα – Προκαλεί τα αεροσκάφη και τους ψαράδες μας

Ερντογάν: Η Ελλάδα κάνει επικίνδυνα βήματα – Προκαλεί τα αεροσκάφη και τους ψαράδες μας

Σε συνέντευξη του στο κρατικό TRT, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, βρήκε ακόμα μία ευκαιρία να απειλήσει την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για “επικίνδυνα βήματα”, ενώ… αναρωτήθηκε για την χώρα μας “γιατί πανικοβάλλεται με τους πυραύλους Typhoon;”.

Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο με την προσπάθεια τουρκικής ακταιωρού να παρενοχλήσει σκάφος του ελληνικού λιμενικού, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε θρασύτατες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι “παρενοχλεί τα αεροσκάφη και τους ψαράδες μας”! 

“Η Ελλάδα έχει μία επιθετική συμπεριφορά, που έρχεται σε αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτό που την ενοχλεί είναι ότι η Τουρκία έχει εξέχουσα θέση σε διεθνές επίπεδο και αυτό την οδηγεί σε παράνομες ενέργειες, στις οποίες εμείς πρέπει να απαντήσουμε. Κάνει παράλογες και απελπισμένες κινήσεις. Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις τις οποίες δεν εκπληρώνει, παραβιάζει την περιοχή μας, προκαλεί τα αεροσκάφη και τους ψαράδες μας. Αυτά είναι επικίνδυνα βήματα”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλίζει τα νησιά”. 

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στους πυραύλους Typhoon, λέγοντας ότι “έχουν προκαλέσει πανικό στην Ελλάδα. Αλλά γιατί να πανικοβάλλεται; Εμείς θα συνεχίσουμε την προετοιμασία μας. Αυτή τη στιγμή έχει βεληνεκές 560 χλμ. αλλά λέω ότι δεν είναι αρκετό. Θα το αυξήσουμε στα 1.000 χλμ. Μπορούν να κάνουν το ίδιο. Να έχουν το ίδιο σύστημα”. 

Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ερωτηθείς για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά ότι “η Τουρκία εκφράζει ανησυχία για την αυξανόμενη αντι-ισλαμική ρητορική, τις ενέργειες στην Ευρώπη, ειδικότερα σε σκανδιναβικές χώρες, και αναμένει ειλικρινή βήματα από τη Σουηδία στην καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας”.

“Δεν θα πούμε ναι στη (Σουηδία) για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο εσείς επιτρέπετε το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, να καίγεται, να σκίζεται, και αυτό να γίνεται με (την έγκριση) του προσωπικού ασφαλείας σας”, δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο πρόσφατο κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη.

“Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η άποψή μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά όχι στη Σουηδία”, τόνισε, σηματοδοτώντας μια προθυμία για την στήριξη της υποψηφιότητας του ΝΑΤΟ της Φινλανδίας χωριστά από την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις