Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ερντογάν: Η Τουρκία δε θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Η Τουρκία δε θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Ιουλίου, όπως ξεκαθάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία θα πει «όχι» επειδή η Σουηδία δεν εφαρμόζει πλήρως τη νέα αντιτρομοκρατική της νομοθεσία για να πατάξει τη δράση κούρδων αυτονομιστών που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

«Η Άγκυρα δεν μπορεί να προσεγγίσει θετικά το αίτημα της Σουηδίας για την είσοδο της στο ΝΑΤΟ όταν τρομοκράτες διαδηλώνουν στους δρόμους της Στοκχόλμης», είπε ο Ερντογάν.

Η ετήσια σύνοδος κορυφής του NATO θα διεξαχθεί στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, την 11η και τη 12η Ιουλίου.

Η τοποθέτηση του Ερντογάν έγινε μερικές ώρες πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες Σουηδών, Φινλανδών και νατοϊκών αξιωματούχων με τούρκους ομολόγους τους στην Άγκυρα. 

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως στις επαφές στην Άγκυρα «σημειώθηκε κάποια πρόοδος», ότι οι συνομιλίες έγιναν «σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα» κι ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» προκειμένου η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

«Φυσικά, δεν είμαι σε θέση να σας δώσω ακριβές χρονοδιάγραμμα ή εγγυήσεις», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, κρίνοντας πως παραμένει πιθανή η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας εγκαίρως, δηλαδή πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις