Κόσμος

Έτσι την έφερε στο ΝΑΤΟ ο Πούτιν με τους “τούρκικους” S-400

Νέα στρατιωτικά δεδομένα δημιουργούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Η τοποθέτηση του συστήματος στα νότια τουρκικά παράλια, σε συνδυασμό με τους ήδη εγκατεστημένους S-400 στα δυτικά παράλια της Συρίας, δημιουργεί ένα περίεργο αντιαεροπορικό πλέγμα πάνω από την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Πρόκειται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», για μια εξέλιξη, «που καταδεικνύει κι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των ευρύτερων εξελίξεων: Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει, είτε άμεσα είτε έμμεσα, την παρουσία της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Η Μόσχα, προστίθεται, «έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καλύψει το κάθε κενό που εμφάνιζε ή εμφανίζει η πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή».

Το δραστικό βεληνεκές του πυραυλικού συστήματος φτάνει τα 400 χιλιόμετρα, θέτοντας, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, τη βρετανο-νατοϊκή βάση Ακρωτηρίου, έξω από τη Λεμεσό, εντός βεληνεκούς, είτε το σύστημα S-400 βρίσκεται στη Λαττάκεια της Συρίας, είτε τοποθετηθεί στα Άδανα της Τουρκίας. Παράλληλα, οι παρεμβολές των ραντάρ του συστήματος μπορεί να καλύψουν μια πολύ μεγαλύτερη ακτίνα πολύ πιο νότια από την Κύπρο.

Οι S-400 (Triumf) αποτελούν αναβάθμιση του γνωστού συστήματος S-300 (το οποίο βρίσκεται και στο οπλοστάσιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με τους πυραύλους να έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη, ενώ αρχικά προορίζονταν για την Κύπρο). Θεωρείται εφάμιλλο (αν όχι ανώτερο) του αμερικανικού Patriot, και μπορεί να πλήξει ιπτάμενους στόχους σε απόσταση μέχρι και 400 χλμ. ενώ, όπως σημειώνεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον στόχων εδάφους και θαλάσσης. Είναι αυτοκινούμενο και έχει χρόνο ανάπτυξης μόλις 15 λεπτά.

Όταν το σύστημα S-400 αναπτυσσόταν στη Συρία -μεσούσης της κρίσης στις τουρκορωσικές σχέσεις- το πρακτορείο «Σπούτνικ» είχε σημειώσει σ’ ένα αφιέρωμά του και τα εξής: «Μπορεί να πλήξει αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονται εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και ως εκ τούτου αποτελεί λόγο προβληματισμού για τους Τούρκους επιτελείς».

Στην προκειμένη περίπτωση, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας, ό,τι ίσχυε προηγουμένως σε βάρος της Τουρκίας «σήμερα -εάν ολοκληρωθεί η αγορά- ισχύουν και σε βάρος άλλων χωρών στην περιοχή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που η Μαρία Κορίνα Ματσάδο μαθαίνει ότι κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης - «Δεν ξέρω αν το αξίζω»
«Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε, αλλά δουλεύουμε σκληρά για να τα καταφέρουμε, είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση για τον λαό της Βενεζουέλας που παλεύει», ακούγεται να λέει μέσω κλήσης η φετινή νικήτρια
Η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο
Σεισμός στις Φιλιππίνες: «Νόμιζα ότι είναι 4 – 5 Ρίχτερ συγκριτικά με της Ελλάδας, επικράτησε πανικός» λέει Έλληνας κάτοικος του Μιντανάο
«Οι σεισμοί στις Φιλιππίνες είναι πιο “ομαλοί” συγκριτικά με τους σεισμούς στην Ελλάδα, μετά επικράτησε πανικός» λέει ο Εμμανουήλ Αριστειδόπουλος που ζει μόνιμα στις Φιλιππίνες
Κάτοικοι στέκονται δίπλα σε ένα κατεστραμμένο σπίτι μετά από ισχυρό σεισμό στην πόλη Νταβάο, στις νότιες Φιλιππίνες