Δευτέρα, 15 Απρ.
23oC Αθήνα

Έβερεστ: Φόβοι για φονικό συνωστισμό στην «ζώνη θανάτου»

Έβερεστ: Φόβοι για φονικό συνωστισμό στην «ζώνη θανάτου»

Αριθμός ρεκόρ ορειβατών αναμένεται στο Έβερεστ κατά τη φετινή εαρινή ορειβατική περίοδο δημιουργώντας φόβους για φονικό συνωστισμό και πολλούς θανάτους.

Ο συνωστισμός και οι μεγάλοι αριθμοί σχετικά άπειρων ορειβατών θεωρούνται οι βασικοί παράγοντες για τον θάνατο εννέα ανθρώπων κοντά στην κορυφή των 8.849 μέτρων τον Μάιο του 2019 –μια από τις περιόδους με τους περισσότερους θανάτους εδώ και χρόνια.

Όποιος θέλει να ανέβει στο Έβερεστ έως τα τέλη Μαΐου, όταν ο καιρός είναι συνήθως ακόμα ευνοϊκός, θα πρέπει να έχει λάβει άδεια από την κυβέρνηση του Νεπάλ έως τα τέλη αυτού του μήνα. Έως τώρα, το Νεπάλ έχει χορηγήσει τον αριθμό ρεκόρ των 463 αδειών για την ανάβαση στο Έβερεστ μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ξεπερνώντας τις 409 άδειες του 2021.

«Οι προκλήσεις με την υπάρξη περισσότερων ορειβατών στο βουνό θα είναι πιθανόν συνωστισμός στην ορειβατική διαδρομή, ειδικά εάν τα ‘ανοίγματα’ του καιρού είναι λίγα και με απόσταση μεταξύ τους», δήλωσε ο Γκάρετ Μάντισον από την αμερικανική εταιρία Madison Mountaineering σε μήνυμα στο WhatsApp από την κατασκήνωση βάσης. «Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ορειβάτες να ξεμείνουν από οξυγόνο και να βρεθούν αντιμέτωποι με εξάντληση/έκθεση στη ‘ζώνη θανάτου’», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων όπου ο αέρας είναι πολύ αραιός για να μπορέσει να επιβιώσει κάποιος χωρίς πρόσθετο οξυγόνο.

Το Νεπάλ, όπου βρίσκονται 8 από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, επικρίνεται συχνά από κάποιους ορειβάτες της Δύσης διότι επιτρέπει σε οποιοδήποτε μπορεί να καταβάλει το αντίτιμο των 11.000 δολαρίων για να αποκτήσει άδεια να ανέβει στο Έβερεστ –μια κατηγορία που η κυβέρνηση αρνείται.

«Πολλές από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη νότια πλευρά του Έβερεστ αναλαμβάνουν ορειβάτες που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τις δυσκολίες», δήλωσε ο Έντριαν Μπάλιντζερ από την αμερικανική εταιρία Alpenglow Expeditions, που μετέφερε τις δραστηριότητές του στην κινεζική πλευρά.

Φέτος, οι Κινέζοι έχουν λάβει τις περισσότερες άδειες -96- ενώ ακολουθούν οι Αμερικανοί με 87 άδειες, ενώ οι ορειβάτες από την Ινδία έλαβαν 40 άδειες.

Μια δεύτερη ορειβατική περίοδος διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής.

Για κάθε ορειβάτη υπάρχει τουλάχιστον ένας τοπικός οδηγός Σέρπα.

Η ορειβασία είναι βασική πηγή εσόδων για τη φτωχή χώρα, όπου περίπου 500.000 απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού και ο αριθμός των αδειών αυξάνεται σταθερά.

Από τις αρχές τους έτους, το Νεπάλ έχει χορηγήσει άδειες σε 1.046 ορειβάτες για 24 κορυφές, με την κυβέρνηση να αντλεί 5,6 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 5 εκατ. προέρχονται μόνο από το Έβερεστ.

Κάθε ορειβάτης δαπανά τουλάχιστον 26.700 δολάρια για μια αποστολή στο Νεπάλ, ποσό που καλύπτει το κόστος της άδειας, τις απαραίτητες προμήθειες, τους οδηγούς και τις μετακινήσεις, δήλωσε ο Σέρπα Άνγκ Τσέρινγκ της νεπαλέζικης εταιρίας Asian Trekking.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις