Τρίτη, 18 Ιουν.
34oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024: Στο 23,9% η συμμετοχή στην ΕΕ μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής

Ευρωεκλογές 2024: Στο 23,9% η συμμετοχή στην ΕΕ μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής
Reuters

Μειωμένη σε σχέση με το 2019 φαίνεται ότι είναι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές σήμερα Κυριακή (9.6.24) στις χώρες – μέλη της Ευρωαπαϊκής Ένωσης, σε κάποιες εκ των οποίων (όπως η Κροατία) καταγράφεται μεγάλη αποχή.

Σύμφωνα με το Europe Elects η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μέχρι τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έφτανε στο 23,9%, εξαιρουμένης της Ελλάδας (στις 14:30 η συμμετοχή ήταν στο 26,1%).

Όπως τονίζει το Europe Elects, το ποσοστό αυτό είναι κατά 0,7 μονάδες μικρότερο από τις ευρωεκλογές του 2019, όταν υπήρξε η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές από το 1994.

Συγκεκριμένα, στη Γερμανία μέχρι το μεσημέρι η συμμετοχή είχε φτάσει στο 32,3%.

Ελαφρά μειωμένη εμφανίζεται η αποχή στη Γαλλία, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωκοινοβούλιο. Έως το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 19,81% του εκλογικού σώματος έναντι 19,26% που ήταν η αντίστοιχη συμμετοχή το 2019. 

Στην Ισπανία ήταν στο 28%, στην Πορτογαλία το 15%, στη Δανία στο 31,9%, στην Ουγγαρία το 15,6%, στην Κύπρο 45,6%, ενώ στην Κροατία το 7,7%.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει στις 9.15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του και των νέων πολιτικών συσχετισμών, βάσει exit polls.

Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής, ενώ περίπου την ίδια ώρα αναμένεται η προβολή των “προσωρινών αποτελεσμάτων” λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα διαθέσιμα εθνικά επίσημα αποτελέσματα.

Με τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες των πολιτικών ομάδων για την αναζήτηση συμμαχιών.

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ή αντιευρωπαϊκών κομμάτων και ο φόβος της αποσταθεροποίησης εκ των έσω ενισχύεται.

Ωστόσο είναι απίθανο οι δυνάμεις αυτές που είναι μεταξύ τους διχασμένες να καταφέρουν να διαλύσουν τον «μεγάλο συνασπισμό» των τριών πολιτικών ομάδων (δεξιοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι) εντός των οποίων σφυρηλατούνται συμβιβασμοί που καθιστούν δυνατή την επίτευξη μεγάλης πλειοψηφίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις