Κόσμος

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νόμιμη η απαγόρευση της μαντήλας στη Γαλλία

Υπέρ της γαλλικής κυβέρνησης και της απόφασής της να απαγορεύει στις μουσουλμάνες να φορούν μαντήλα αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την τελεσίδικη απόφαση του, για το αν η απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στην αμφίεση των μουσουλμάνων στην Γαλλία και γενικότερα στην Ευρώπη, συνιστά ή όχι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωστοποίησε σήμερα η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κρίνοντας κατά πλειοψηφία ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δεν συνιστά διάκριση.

Συμπερασματικά το Δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση που επιβλήθηκε από τις Γαλλικές αρχές, με τον νόμο της 11ης Οκτωβρίου 2010, είχε συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση των γυναικών οι οποίες για θρησκευτικούς λόγους επιθυμούν να φορούν δημοσίως την μπούρκα και το νικάμπ αλλά αποφάνθηκε ότι η επιβολή αυτού του μέτρου ήταν αντικειμενικά και εύλογα αιτιολογημένη.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογράμμισε πως “η διαφύλαξη των προϋποθέσεων του ‘ζούμε μαζί’ είναι ένας θεμιτός στόχος” των γαλλικών αρχών, οι οποίες διαθέτουν ως προς αυτό “ευρύ περιθώριο αξιολόγησης” και πως κατά συνέπεια ο νόμος που ψηφίσθηκε το 2010 στη Γαλλία δεν είναι αντίθετος προς την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και παραβίαση του άρθρου 9 (δικαίωμα στο σεβασμό της ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας).

Η υπόθεση αφορούσε την προσφυγή της 24χρονης σήμερα S.A.S. κατά της Γαλλίας, που υποβλήθηκε στο Δικαστήριο στις 11 Απριλίου 2011 και με την οποία στρέφονταν εναντίον της απόφασης των γαλλικών αρχών που απαγόρευσαν, με νόμο από το Οκτώβριο του 2010, την χρήση μπούρκας ή νικάμπ σε δημόσιους χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι στην προσφυγή της η S.A.S., η οποία δηλώνει αφοσιωμένη μουσουλμάνα και υποστηρίζει ότι αποτελεί επιλογή της να φορά “μπούρκα” ή “νικάμπ”, σύμφωνα με την θρησκευτική πίστη, τον πολιτισμό της και τις προσωπικές της πεποιθήσεις, τονίζονταν ότι ούτε ο σύζυγός της ούτε κανένα άλλο μέλος της οικογένειάς της, έχει ασκήσει πίεση πάνω της για να ντύνεται με αυτόν τον τρόπο.

Διευκρίνιζε, επιπλέον, ότι φοράει το νικάμπ ή την μπούρκα σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο όχι συστηματικά αλλά επιθυμεί, να είναι σε θέση να έχει αυτή την αμφίεση όταν προτιμά να το πράξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Άρση της απαγόρευσης στις βουλευτίνες να φορούν παντελόνι

Ο Ερντογάν για τις μαντήλες μέσα στη Βουλή

Μπήκαν με τις… μαντήλες στη Βουλή! (ΦΩΤΟ)

Με μαντήλα η πρώτη επίσημη εμφάνιση της Kate μετά τις topless φωτογραφίες – Δικαστικά εναντίον του Closer το παλάτι!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανεξέλεγκτη φωτιά στο Γκραντ Κάνυον καίει επί έναν μήνα: Στάχτη πάνω από 500.000 στρέμματα, δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Πρόκειται για τη χειρότερη φωτιάς της χρονιάς στις ΗΠΑ - Καταστράφηκαν πάνω από 50 κτίρια, ανάμεσά τους το μοναδικό ξενοδοχείο της περιοχής - Μεγάλος ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η πυρκαγιά τις επόμενες ημέρες
Γκραντ Κάνυον
2
Γιατί η Τουρκία φοβάται τα F-35 του Ισραήλ και τα Rafale της Ελλάδας: Απόρρητη έκθεση αποκαλύπτει τη δύσκολη θέση της Άγκυρας
Η Τουρκία πλέον αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει περιφερειακό ρόλο στην περιοχή λόγω του γερασμένου στόλου της πολεμικής αεροπορίας της
rafale 7
Θρίλερ στη Νέα Υόρκη: 34χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος – Ύποπτος ο σύζυγός του
Το θύμα φέρεται πως είχε καταγγείλει τουλάχιστον 9 φορές τον σύζυγό του για ενδοοικογενειακή βία - Ο 40χρονος ισχυρίστηκε πως όντως τσακώθηκαν το προηγούμενο βράδυ και λίγες ώρες μετά τον βρήκε νεκρό
Άνδρες 2