Δευτέρα, 27 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ευρωπαίοι αστροναύτες, η επόμενη γενιά: Περισσότεροι από 1.360 υποψήφιοι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού

αστροναύτες
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Περίπου 1.360 επίδοξοι αστροναύτες, εκ των 22.500 και πλέον υποψηφιοτήτων που ελήφθησαν, πέρασαν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας επιλογής των μελλοντικών αστροναυτών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Τέσσερις με έξι υποψήφιοι θα περάσουν μονάχα τη γραμμή τερματισμού στα τέλη του 2022, έπειτα από μια μακρά διαδικασία επιλογής, από την οποία θα αναδυθεί μια νέα γενιά αστροναυτών της ESA και των 22 κρατών μελών της.

Έρχονται οι… επόμενοι Ευρωπαίοι αστροναύτες

Έπειτα από μια πρώτη επιλογή, 1.361 υποψήφιοι (831 άνδρες και 530 γυναίκες) συνεχίζουν και θα συμμετάσχουν σε μια δεύτερη φάση: μια ημέρα «εξετάσεων ψυχολογικής απόδοσης σε μία εγκατάσταση στην Ευρώπη», διευκρινίζει η υπηρεσία σε ένα δελτίο τύπου.

Η πρώτη επιλογή περιλαμβάνει «τουλάχιστον τρεις υποψηφίους από κάθε κράτος μέλος», συμπλήρωσε η ESA.

Η Γαλλία, χώρα που είχε παρουσιάσει τις περισσότερες υποψηφιότητες στην αρχή του διαγωνισμού, προηγείται με μεγάλη διαφορά, με 404 υποψηφίους (250 άνδρες και 154 γυναίκες). Ακολουθούν η Γερμανία (194 υποψήφιοι), η Βρετανία (166) και η Ιταλία (159).

Συνολικά, ένας αριθμός ρεκόρ 22.523 ενδιαφερομένων είχε θέσει υποψηφιότητα στο τέλος της εκστρατείας προσλήψεων, τον Ιούνιο του 2021. Ήτοι ο τριπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με την προηγούμενη διαδικασία επιλογής, πριν από 11 χρόνια.

Η ESA θέλει να προσλάβει μια πιο ποικιλόμορφη γενιά, με περισσότερες γυναίκες. Ξεκίνησε, επίσης, ένα σχέδιο για μια αποστολή στο μέλλον με έναν αστροναύτη με σωματική αναπηρία: 27 υποψήφιοι για αυτήν τη θέση έχουν κληθεί στη δεύτερη φάση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις