Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Φανατικοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ «ψαρεύουν» μαύρους ψηφοφόρους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Φανατικοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ «ψαρεύουν» μαύρους ψηφοφόρους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Φωτογραφία: Reuters

Οι υπέρμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργούν και μοιράζονται ψεύτικες εικόνες με μαύρους ψηφοφόρους που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη (AI), με σκοπό να ενθαρρύνουν τους Αφροαμερικανούς να ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνους.

Το BBC Panorama ανακάλυψε δεκάδες deepfakes, φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη, που απεικονίζουν μαύρους ψηφοφόρους να υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2020, ο Τραμπ είχε φλερτάρει ανοιχτά με τους μαύρους ψηφοφόρους, οι οποίοι ήταν το κλειδί για την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τις εικόνες αυτές με την εκστρατεία του Τραμπ.

Ο συνιδρυτής της Black Voters Matter, μιας ομάδας που ενθαρρύνει τους μαύρους να ψηφίσουν, δήλωσε ότι οι παραποιημένες εικόνες προωθούν μια “στρατηγική αφήγηση” που αποσκοπούν στο να παρουσιάσει τον κ. Τραμπ ως δημοφιλή στη μαύρη κοινότητα.

Οι ψεύτικες εικόνες των μαύρων υποστηρικτών του Τραμπ, που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη (AI), είναι μία από τις αναδυόμενες τάσεις παραπληροφόρησης ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

 

Σε αντίθεση με το 2016, όταν υπήρχαν ενδείξεις για εκστρατείες επιρροής από το εξωτερικό, οι εικόνες που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν και μοιράστηκαν από τους ίδιους τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Ένας από αυτούς ήταν ο Mark Kaye και η ομάδα του. Δημιούργησαν μια εικόνα του Τραμπ να χαμογελά έχοντας τα χέρια του γύρω από μια ομάδα μαύρων γυναικών σε ένα πάρτι και την κοινοποίησαν στο Facebook, όπου ο κ. Kaye έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο οπαδούς.

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται αληθινή, αλλά αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά θα δείτε το δέρμα όλων να είναι υπερβολικά γυαλιστερό ενώ λείπουν και δάχτυλα από τα χέρια – μερικά από τα σημάδια που μαρτυρούν εικόνες που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη.

“Δεν είμαι φωτορεπόρτερ”, λέει στο BBC ο κ. Kaye. “Δεν είμαι εκεί έξω και δεν τραβάω φωτογραφίες από αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Είμαι αφηγητής ιστοριών”, σημειώνει.

Μία άλλη ευρέως προβεβλημένη εικόνα της AI που βρέθηκε στην έρευνα του BBC δείχνει τον Τραμπ να ποζάρει με μαύρους ψηφοφόρους σε μια βεράντα. Η εικόνα είχε αρχικά αναρτηθεί από έναν σατιρικό λογαριασμό που παράγει εικόνες του πρώην προέδρου, αλλά απέκτησε ευρεία προσοχή μόνο όταν αναρτήθηκε με νέα λεζάντα που ισχυριζόταν ψευδώς ότι είχε σταματήσει την αυτοκινητοπομπή του για να συναντήσει αυτούς τους ανθρώπους.

Πηγή: BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις