Κόσμος

Φιλιππίνες: Η αστυνομία θα συλλαμβάνει όσους καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο δημοσίως

Δραστικά μέτρα για όλες τις μορφές καπνίσματος πήραν στις Φιλιππίνες. Οι αστυνομικοί έχουν πια εντολή να συλλαμβάνουν όσους ατμίζουν δημοσίως και να κατάσχουν το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο.

Και όλα αυτά λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το άτμισμα στις Φιλιππίνες, χαρακτηρίζοντας το ηλεκτρονικό τσιγάρο «τοξικό». Πρόσθεσε επίσης ότι γεμίζει το σώμα των χρηστών με «χημικά προϊόντα».

Στη συνέχεια ο Ντουτέρτε απείλησε ότι θα συλλαμβάνεται όποιος ατμίζει δημοσίως στις Φιλιππίνες, μία χώρα που διαθέτει ήδη μία από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες κατά του καπνίσματος στην Ασία.

Πρώην καπνιστής και ο ίδιος, ο Ντουτέρτε είναι γνωστός για την ιδιαίτερα σκληρή και αιματηρή εκστρατεία του εναντίον της χρήσης ναρκωτικών, την οποία ξεκίνησε μετά την εκλογή του το 2016. Όμως παράλληλα έχει αυστηροποιήσει και τους κανόνες για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Επικαλούμενος «την εντολή του προέδρου», ο διοικητής της αστυνομίας των Φιλιππίνων ζήτησε «από όλες τις μονάδες της αστυνομίας, σε όλη τη χώρα να εφαρμόσουν αμέσως την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι παραβάτες θα συλλαμβάνονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων πρόσφατα αναφέρθηκε στην περίπτωση μίας 16χρονης η οποία χρειάστηκε να νοσηλευθεί εξαιτίας βλαβών στους πνεύμονές της που συνδέονταν άμεσα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκτιμήσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι «αναμφισβήτητα βλαβερά» και ότι δεν μπορεί κανείς να τα συστήσει ως μέσο διακοπής του καπνίσματος.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «επικίνδυνα» για τους νέους, ενώ η Ινδία απαγόρευσε την εισαγωγή, την πώληση, την παραγωγή και τις διαφημίσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αντίστοιχες απαγορεύσεις ισχύουν στη Βραζιλία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το FBI θέλει να ανακρίνει Δημοκρατικούς βουλευτές που κατηγορούνται ότι κάλεσαν τον στρατό να αρνηθεί εντολές του Τραμπ
Έξι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές βρίσκονται στο στόχαστρο, μετά από βίντεο στο οποίο παροτρύνουν τους στρατιωτικούς να απορρίψουν πιθανές «παράνομες εντολές» του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θέλει να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ «το συντομότερο δυνατό» για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία ειρήνης
Ο Ζελένσκι θέλει να κλείσει ο ίδιος τα τελευταία σημεία του σχεδίου συμφωνίας με την Ουάσιγκτον, καθώς ο Λευκός Οίκος και το Κίεβο διαβεβαιώνουν ότι οι διαφορές έχουν περιοριστεί σε λίγα «ευαίσθητα» ζητήματα
Ντόντανλτ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Λίγα «ευαίσθητα αλλά όχι ανυπέρβλητα» ζητήματα πριν από συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία λένε οι ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ότι οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον, Κιέβου και Μόσχας στοχεύουν στην επίλυση των τελευταίων διπλωματικών εμποδίων
Φωτογραφία αρχείου