Κόσμος

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, με την οποία αυξάνεται κυρίως το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με την σημερινή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Μακρόν υπέγραψε το νομοσχέδιο, το οποίο αποκτά πλέον ισχύ νόμου, μετά την επικύρωση χθες, Παρασκευή, από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας του κύριου μέτρου της μεταρρύθμισης, δηλαδή αυτού για την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα.

Το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο του Μακρόν υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και άγονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση.

Για την υιοθέτησή του χρησιμοποιήθηκε συνταγματικός μηχανισμός που την επέτρεψε χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό του κράτους και τους κοινωνικούς εταίρους.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου τα συνδικάτα ζήτησαν από τον πρόεδρο Μακρόν να μην το επικυρώσει, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία δήλωσαν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της μεταρρύθμισης.

“Δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε ηττημένος”, διαβεβαίωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, κάνοντας λόγο για “το τέλος της θεσμικής και δημοκρατικής πορείας” του κειμένου αυτού, το οποίο υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση μετά την προσφυγή στο άρθρο “49.3” του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την υιοθέτηση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέες ακυρώσεις πτήσεων στο Χίθροου μία ημέρα μετά το χάος σε πολλά αεροδρόμια λόγω τεχνικού προβλήματος
Τουλάχιστον 16 πτήσεις - μεταξύ των οποίων αυτές με προορισμό τις Βρυξέλλες και το Τορόντο και αυτές που αναμένονταν από τη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο - ακυρώθηκαν σήμερα
Αεροδρόμιο Χίθροου
Επίθεση του προέδρου της Κνεσέτ σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους – «Χτίστε το στο Λονδίνο ή στο Παρίσι»
Με σφοδρότητα επιτέθηκε ο πρόεδρος της Κνεσέτ κατά των δυτικών χωρών σε διάσκεψη στη Γενεύη, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post
Ο πρόεδρος την Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα 1