Κόσμος

Γάζα: Συνάντηση του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς με ισραηλινούς ακτιβιστές – «Θα μείνουμε στην πατρίδα μας»

«Χαιρετίζω τη συμφωνία, το τέλος του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ο Αμπάς στους εκπροσώπους ισραηλινών οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν στο προεδρικό μέγαρο της Δυτικής Όχθης

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε σήμερα (09.10.2025) στη Ραμάλα με ακτιβιστές από το Ισραήλ, με τους οποίους συζήτησε το θέμα μιας βιώσιμης ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα, το τέλος του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ο Μαχμούντ Αμπάς στους δεκάδες εκπροσώπους ισραηλινών, φιλειρηνικών οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν στο προεδρικό μέγαρο της Δυτικής Όχθης, εδάφους κατεχόμενου από το Ισραήλ από το 1967.

«Πριν από μερικούς μήνες ο (πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ είχε ένα σχέδιο για την εκδίωξη των Παλαιστινίων, αλλά αργότερα το ξέχασε. Θα μείνουμε στην πατρίδα μας και θα ιδρύσουμε παλαιστινιακό κράτος στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε ο Αμπάς.

Παρουσία του Ισραηλινού βουλευτή, παλαιστινιακής καταγωγής, Αϊμάν Οντέχ και του αντιπροέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Χουσέιν αλ Σέιχ, ο Αμπάς, που σπανίως εμφανίζεται δημοσίως, αντάλλαξε χαμόγελα και αστεϊσμούς με τους παρευρισκόμενους. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο είπε ότι κόπηκε δύο φορές το ρεύμα, για μικρό χρονικό διάστημα, βυθίζοντας τη συγκέντρωση στο σκοτάδι.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο Ίντο Ιλάμ, ακτιβιστής και αντιρρησίας συνείδησης, που εξήγησε για ποιον λόγο επέλεξε να μην υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό, ενώ ο Αμπάς του έκανε μια χειρονομία επιβράβευσης.

«Ζητάμε ένα διαφορετικό μέλλον, ειρήνη μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων» είπε η Ρούλα Νταούντ, η συμπρόεδρος του Standing Together, ενός ισραηλινού κινήματος που έχει ως στόχο την προσέγγιση των εβραϊκών και παλαιστινιακών κοινοτήτων στο Ισραήλ.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς –αντίπαλης οργάνωσης της Φάταχ του Αμπάς– δεν συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ουσιαστικά αποκλείσει την πιθανότητα να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρός της, ο Χουσέιν αλ Σέιχ, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες προετοιμασίες για να διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας και να επιβλέψει την ανοικοδόμηση του θύλακα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι γιατροί ακρωτηρίασαν το πόδι του πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ, κινδύνεψε η ζωή του
Ο 81χρονος Τόμας Μάρκλ δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον γαμπρό του, πρίγκιπα Χάρι, ούτε τα εγγόνια του, Άρτσι και Λίλιμπετ καθώς δεν έχει επαφές με την κόρη του Μέγκαν από το 2018 - Παραμένει στην Εντατική
Μέγκαν Μαρκλ, Χάρι
Ο Μαδούρο τρέμει για τη ζωή του και αλλάζει συνεχώς κρεβάτια και κινητά φοβούμενος χτύπημα των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει αυξήσει την προστασία του και αναζητά βοήθεια και από το εξωτερικό μετά τις πρόσφατες απειλές της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times
Νικολάς Μαδούρο
Ισραηλινή αποστολή στο Κάιρο για την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου στη Γάζα
Το Ισραήλ επιχειρεί να κλείσει την υπόθεση του Ραν Γκβίλι, του τελευταίου ομήρου που παραμένει στη Γάζα, με στρατό και υπηρεσίες πληροφοριών να κινητοποιούνται για την επιστροφή της σορού του
Μέλη της Χαμάς παραδίδουν το πτώμα ισραηλινού ομήρου στον Ερυθρό Σταυρό