Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γένοβα: Αρχίζει η δίκη για την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι – Σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι

Γένοβα: Αρχίζει η δίκη για την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι – Σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι

Αρχίζει στη Γένοβα η δίκη για την κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι, τον Αύγουστο του 2018. Από την κατάρρευση έχασαν τη ζωή τους 43 άνθρωποι.

Για την κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι στη Γένοβα πριν από 4 χρόνια και τον θάνατο 43 ανθρώπων έχουν ασκηθεί σε βάρος 59 κατηγορουμένων τα εξής αδικήματα: Πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, κατάρρευση εξ αμελείας, υπονόμευση της ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος μεταφορών, εξ αμελείας παράλειψη στην τοποθέτηση μηχανισμών ασφαλείας σε χώρους εργασίας.

Οι μάρτυρες που αναμένεται να καταθέσουν είναι 178 και η δίκη ξεκινά έπειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών και σειρά κατασχέσεων κύριας σημασίας αποδεικτικών στοιχείων από την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι ιθύνοντες της Ιταλικής Εταιρίας Αυτοκινητοδρόμων και της Spea, της εταιρίας που ασχολείται με την συντήρηση των συγκεκριμένων υποδομών, ήξεραν ότι η οδογέφυρα Μοράντι είχε τεράστια προβλήματα -ότι ουσιαστικά κινδύνευε να καταρρεύσει- αλλά δεν ανέλαβαν τις πρέπουσες πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής, οι οποίοι έχασαν μεγάλο μέρος του τζίρου τους, όπως και ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά στην γέφυρα Μοράντι, θα ζητήσουν να μπορέσει να εκδικαστούν υπέρ τους υψηλές αποζημιώσεις. Είναι πιθανό, όμως, για την οικονομική αυτή παράμετρο, να χρειαστεί μια νέα, ξεχωριστή δίκη.

Λόγω του μεγάλου αριθμού μαρτύρων και κατηγορουμένων, η δίκη που αρχίζει σήμερα θα διεξαχθεί συγχρόνως σε τέσσερις αίθουσες του δικαστηρίου της Γένοβας αλλά, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, η κύρια φάση της, με αναφορά στις μεγαλύτερες ευθύνες και παραλείψεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της τεράστιας αυτής οδογέφυρας, αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις