Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Γερμανία: To AfD αρνείται κάθε οποιαδήποτε συσχέτιση με τους νεοναζί που ετοίμαζαν πραξικόπημα

Γερμανία: To AfD αρνείται κάθε οποιαδήποτε συσχέτιση με τους νεοναζί  που ετοίμαζαν πραξικόπημα

Η ηγεσία του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD)» καταδίκασε στα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger), αναφέροντας πως δεν έχει καμία σχέση με τη νεοναζιστική οργάνωση.

Η δήλωση αυτή έγινε αφού ανάμεσα στους 25 νεοναζί συλληφθέντες οι οποίοι σχεδίαζαν πραξικόπημα στην Γερμανία, βρίκεται η πρώην βουλευτής του κόμματος και νυν δικαστής στο Βερολίνο Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν.

«Ενημερωθήκαμε για το θέμα σήμερα, όπως και οι περισσότεροι πολίτες, από τα ΜΜΕ. Καταδικάζουμε τέτοιες φιλοδοξίες και τις απορρίπτουμε ρητά. Τώρα πρέπει να περιμένουμε τις έρευνες. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους αξιωματούχους που συμμετέχουν και ζητούμε ταχεία και χωρίς κενά διαλεύκανση», έγραψαν στο Twitter οι συμπρόεδροι της ΑfD Τίμο Χρουπάλα και Αλίς Βάιντελ.

Κυβέρνηση και κόμματα επίσης καταδίκασαν απόλυτα τη δράση και τις επιδιώξεις τετοιων οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται πως στην ορογάνωση συμμετείχαν πρώην βουλευτής, κορυφαίος στρατιωτικός, ένας Πρίγκιπας και πολλοί άλλοι εν ενεργεία στρατιωτικοί, ενώ υπήρχε καταρτισμένο σχέδιο πραξικοπήματος.

Ρωσία: Δεν έχουμε καμία σχέση

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο απορρίπτοντας κάθε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία.

Ο λόγος είναι πως αναφέρεται πως η νεοναζιστική οργάνωση προσέβλεπε προς την Ρωσία, και μάλιστα είχε προσπαθήσει να πιάσει επαφές.

«Τα μέλη της οργάνωσης είναι πεπεισμένα ότι η Γερμανία κυβερνάται αυτή τη στιγμή από ένα βαθύ κράτος και ότι η επικείμενη επέμβαση της “Συμμαχίας” τους, μιας τεχνικά ανώτερης μυστικής κοινότητας που περιλαμβάνει κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικό προσωπικό από διάφορες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας – , θα φέρει την απελευθέρωση», αναφέρεται στο πόρισμα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η σύντροφος του «εν αναμονή ηγέτη» πρίγκιπα Ερρίκου 13ου Βιτάλια Μπ, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση, είχε αναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία. Σύμφωνα ωστόσο με τις μέχρι τώρα έρευνες, δεν προκύπτει ότι η ρωσική πλευρά είχε ανταποκριθεί, όπως διευκρινίζει η Εισαγγελία.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις