Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Γερμανία – Debate: Έχασε κάθε ελπίδα ο Σούλτς – Πιο συμπαθής και πειστική η Μέρκελ [pics, vids]

Μέρκελ - Σούλτς στο debate

Αν ο Μάρτιν Σούλτς περίμενε το debate για να κερδίσει πόντους ενόψει των γερμανικών εκλογών, μάλλον θα πρέπει να αποχαιρετίσει το όνειρο της καγκελαρίας. Η έμπειρη Μέρκελ δεν του άφησε περιθώρια…

Το debate ανάμεσα στην Μέρκελ, επικεφαλής του χριστιανοδημοκρατικού CDU και τον Σούλτς, υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών είχε μία νικήτρια. Και αυτή είναι η νυν καγκελάριος.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά το debate των δυο υποψήφιων για την καγκελαρία. Ήταν η μια και μοναδική φορά που οι δυο τους αναμετρήθηκαν τετ α τετ πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ ήταν ξεκάθαρα νικήτρια σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Infratest Dimap για το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Χαμογελαστή η Μέρκελ μετά το debate

Το 49% των τηλεθεατών θεώρησε ότι η Μέρκελ ήταν πιο αξιόπιστη, ενώ το 29% προτίμησε τον Σουλτς. Η συνολική επίδοση της Μέρκελ θεωρήθηκε ικανότερη, συμπαθέστερη και πιο πειστική από το 55% όσων ρωτήθηκαν.

Το 35% “ψήφισε” Σούλτς, καθώς βρήκε τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο πιο επιθετικό και πιο κοντά στον πολίτη.

Μεταξύ εκείνων που δηλώνουν αναποφάσιστοι για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, το 48% βρήκε πειστικότερη την καγκελάριο, ενώ το 36% τον ηγέτη του SPD.

Στα επιμέρους χαρακτηριστικά, η Μέρκελ κρίθηκε πιο αξιόπιστη με 49% έναντι 29% του Σουλτς, πιο ικανή με 64% έναντι 20%, πιο συμπαθής με 49% έναντι 31%, με πιο καλά επιχειρήματα με 44% έναντι 38%, πιο ικανή στο θέμα της προσφυγικής κρίσης με 44% έναντι 39%, στη διεθνή πολιτική με 61% έναντι 30% και στην πολιτική της αγοράς εργασίας με 45% έναντι 40%.

Ο Σουλτς θεωρήθηκε πιο κοντά στον πολίτη από το 55% έναντι 24% που απάντησε υπέρ της Μέρκελ, αλλά και πιο επιθετικός από το 87% των τηλεθεατών, έναντι 5%.

Η Τουρκία στο debate

Η Τουρκία και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στο debate.

Ο Σούλτς είπε ξεκάθαρα “όχι” στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., με τη Μέρκελ να αντιτίθεται μεν αλλά να βάζει στο τραπέζι την απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία.

Αν ήταν καγκελάριος, θα πρότεινε τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είπε ο Σουλτς και απευθυνόμενος στη Μέρκελ είπε: «θα μπορούσατε να το κάνετε κι εσείς».

Η Μέρκελ, πάλι, εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής, λέγοντας πως «ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει το σκεφτεί κανείς πολύ καλά».

Υπενθύμισε πάντως ότι το κόμμα της, δεν ήταν ποτέ υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

https://www.youtube.com/watch?v=m_7wI0F8Mdg

Παραδέχθηκε ότι αυτή την στιγμή εκ των πραγμάτων δεν διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά τόνισε ότι, αν και οι χαμηλοί τόνοι δεν οδηγούν πουθενά με κάποιον σαν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να διατηρηθεί η επαφή προκειμένου να απελευθερωθούν οι Γερμανοί πολίτες που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Θα συμφωνούσε στην διακοπή της προενταξιακής βοήθειας που δίνεται στην Άγκυρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι «το εάν η Τουρκία ή η ΕΕ θα κλείσει την πόρτα, πρέπει να αποφασιστεί με ηρεμία».

Σημείωσε επίσης ότι θα συζητήσει με τους ευρωπαίους συναδέλφους της προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό να διαμορφωθεί κοινή θέση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Η Τουρκία απομακρύνεται με ταχύτατο ρυθμό από όλες τις πολιτικές συνήθειες», δήλωσε η Μέρκελ και επισήμανε ότι καταβάλλει κάθε διπλωματική πίεση προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι Γερμανοί που κρατούνται στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Σουλτς προειδοποίησε ότι «κανένας Γερμανός δεν είναι πλέον ασφαλής να ταξιδέψει στην Τουρκία».

Όποιος εκλεγεί καγκελάριος έχει την ευθύνη να πει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές και ότι η χώρα του δεν μπορεί πια να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε.

Έτσι εξελίχθηκε το debate Μέρκελ – Σουλτς

O Mάρτιν Σούλτς απάντησε πρώτος στο πρώτο εισαγωγικό ερώτημα, γιατί οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο κακές για το SPD, λέγοντας ότι υπεύθυνες είναι οι χαμένες εκλογές που προηγήθηκαν στα τρία κρατίδια.

«Ήταν πικρό», είπε, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κατάφερνε να πείσει τους πολλούς αναποφάσιστους. «Ο ένας στους δύο Γερμανούς δεν έχει ακόμα αποφασίσει», τόνισε.

Είμαι η πρόεδρος ενός κόμματος του μέτρου και του κέντρου, δήλωσε με τη σειρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Σουλτς της επετέθη χαρακτηρίζοντας το στιλ της νυσταλέο. «Την δημοκρατία δεν μπορεί κανείς να την προχωρήσει με κλινάμαξα», είπε.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η έκβαση των εκλογών είναι ανοικτή και ότι δεν θέλει να κάνει προγνώσεις, διότι πολλοί ψηφοφόροι είναι αναποφάσιστοι.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα εργαστεί για την προστασία του κλίματος και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δύο θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την γερμανική κοινωνία.

Το προσφυγικό

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η Μέρκελ είπε ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες της προσφυγιάς και αυτό κάνει η κυβέρνησή της.

Ο Μάρτιν Σουλτς από την πλευρά του είπε ότι το προσφυγικό είναι μια μεγάλη πρόκληση και επετέθη στην Μέρκελ λέγοντας πως δεν επιτρέπεται να θέτει τους ευρωπαίους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή λύση. Το κύμα των προσφύγων κράτησε μήνες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη λύση», υποστήριξε.

Στο ερώτημα του Σούτλς προς την Mέρκελ γιατί προσκάλεσε ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU, το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU της Μέρκελ) τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν, η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει.

«Είχαμε μια δραματική κατάσταση», είπε και παρέπεμψε στο Σύνταγμα και το απαραβίαστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερασπιζόμενη την προσφυγική πολιτική που εφάρμοσε το 2015.

«Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μιας καγκελαρίου κατά τις οποίες πρέπει να πάρει αποφάσεις», όπως είπε.

Παραδέχτηκε όμως ότι δεν ασχολήθηκε προηγουμένως αρκετά με την κατάσταση των προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος.

Σο ερώτημα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες ο Σουλτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι υποδομές καλύτερα, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί».

«Το να ενσωματωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι υπό προϋποθέσεις θέμα μιας γενιάς. Ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών», τόνισε.

Η Μέρκελ συμφώνησε ότι «είναι μια τεράστια υπόθεση. Θα κρατήσει χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα στην ενσωμάτωση».

Οι μουσουλμάνοι της Γερμανίας

Η καγκελάριος τόνισε ότι τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων στην Γερμανία συνεισφέρουν στην γερμανική κοινωνία.

Σε αυτό συμφώνησε και ο Σουλτς, σημειώνοντας ότι «οι κήρυκες του μίσους δεν έχουν θέση στη χώρα μας».

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει η Μέρκελ το γεγονός ότι τα 2/3 των Γερμανών δεν συμμερίζονται την άποψή της ότι Ισλαμ ανήκει στην Γερμανία, η καγκελάριος απάντησε: «αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό, ιδίως διότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται στο όνομα του Ισλάμ. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ καθεαυτό».

Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων από αραβικές χώρες έχει αυξηθεί στην Γερμανία, αλλά πρόσθεσε πως «τα τζαμιά πρέπει να κλείσουν, εάν συμβαίνουν εκεί πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα».

Ο Σουλτς είπε ότι τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να κλείσουν. «Τα μεσογειακά σύνορα μας ανησυχούν, αλλά δεν μπορούμε να τα κλείσουμε».

Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, στις οποίες, όπως είπε, «πρέπει να επενδύσουμε πολλά».

Στο θέμα της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων απάντησε και ο Σούλτς.

«Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά», είπε ενώ η Μέρκελ παρέπεμψε στην Σύμβαση της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις