Κόσμος

Γερμανία: «Η Ουγγαρία πρέπει να συλλάβει τον Βλαντίμιρ Πούτιν αν μπει στο έδαφός της»

Η Ουγγαρία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει διεθνώς για την επικείμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση στη Βουδαπέστη μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό το Βλαντιμίρ Πούτιν, έρχεται λίγους μήνες μετά την συνάντησή τους στη Αλάσκα, που δεν είχε καμία πρακτική εξέλιξη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πρέπει να γίνει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το εάν θα πρέπει να συλληφθεί ή όχι, λόγω των κανονισμών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η Γερμανία, προτρέπει την Ουγγαρία να τηρήσει τους κανονισμούς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σε περίπτωση συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο έδαφός της, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Γιόχαν Βάντεφουλ χαιρέτισε πάντως την προοπτική συνάντησης των δύο ηγετών, την οποία περιέγραψε ως «καλή εξέλιξη».

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει δηλώσει την αποχώρησή της από τους κανονισμούς του ΔΠΔ, το νέο καθεστώς της δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από τον Απρίλιο του επόμενου έτους, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και έτσι «παραμένει υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν εάν ο Ρώσος πρόεδρος εισέλθει στη χώρα», πρόσθεσε.

«Δεν θα συλλάβουμε τον Πούτιν», λένε οι Ούγγροι

Η Ουγγαρία πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο εάν έρθει στη Βουδαπέστη για μια σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Περιμένουμε επίσης τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με σεβασμό», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη, επισημαίνοντας ότι η ουγγρική κυβέρνηση εγγυάται στον Ρώσο πρόεδρο την απρόσκοπτη είσοδο και έξοδο από την Ουγγαρία και την επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεών του. Δεν απαιτείται συντονισμός με κανέναν για αυτό, «γιατί είμαστε μια κυρίαρχη χώρα», συνέχισε ο υπουργός.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Νομίζω ότι είναι ουσιαστικά μια καλή εξέλιξη το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται επιτέλους», δήλωσε ο κ. Βάντεφουλ και τόνισε ότι θεωρεί τη συνάντηση ως προάγγελο των συνομιλιών που θα πρέπει στη συνέχεια να πραγματοποιηθούν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πούτιν θέλει να δει τον Τραμπ στη Βουδαπέστη αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει κάποια εναέρια εμπόδια – Η περίπλοκη διαδρομή για να φτάσει
Αν ο Πούτιν θέλει να «παίξει» ακόμα πιο ασφαλώς, θα μπορούσε να πετάξει μέσω της Τουρκίας, γύρω από τη νότια ακτή της Ελλάδας και στη συνέχεια να ανέβει μέσω του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin στην κορυφή της σκάλας του Ilyushin Il-96-300 με το οποίο ταξίδεψε για να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump στο Anchorage της Alaska
Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο: Αποκάλυψαν σενάριο ανταλλαγής όπλων μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας - «Έχω επιλύσει 8 πολέμους, αυτός θα είναι ο 9ος» είπε ο Τραμπ
«Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ήταν πολύ πιο περίπλοκος. Νομίζω ότι μπορούμε να τελειώσουμε και αυτό τον πόλεμο» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ 
REUTERS
6