Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Γερμανία κατά Huawei λόγω… “κατασκοπείας”

Γερμανία κατά Huawei λόγω… “κατασκοπείας”
Φωτογραφία Reuters

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ψάχνει τρόπους να αποκλείσει την κινέζικη Huawei από τους διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Αιτία; Η εκτίμηση πως η εταιρία είναι… “όργανο” της κινεζικής κυβέρνησης.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης Μέρκελ για τη Huawei αποκαλύπτει δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Επικαλούμενη πηγές προκείμενες στην κυβέρνηση της Γερμανίας, η εφημερίδα αναφέρει ότι συζητείται να οριστούν πρότυπα ασφάλειας στα οποία η Huawei δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί, πράγμα που ουσιαστικά θα την αποκλείσει από τη διαδικασία. Δεν αποκλείονται επίσης τροποποιήσεις της γερμανικής νομοθεσίας ως λύση της εσχάτης προσφυγής, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Οι διαβουλεύσεις αυτές αποκαλύπτουν ότι η θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας έχει αλλάξει άρδην σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, όταν διαβεβαίωνε τα μέλη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να αποκλειστούν προμηθευτές από τους επικείμενους διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων 5G, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Πιο πρόσφατα, όμως, η γερμανική κυβέρνηση τόνισε σε μέλη του κοινοβουλίου ότι θεωρεί την ασφάλεια των δικτύων 5G «κεφαλαιώδη» και ότι αυτό θα καθορίσει τις αποφάσεις της το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον το τελευταίο διάστημα ότι η Huawei είναι όργανο της κινεζικής κυβέρνησης και ότι ο εξοπλισμός της ενδέχεται να κρύβει «πίσω πόρτες» που επιτρέπουν στις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας να επιδίδονται ευκολότερα σε κατασκοπεία.

Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα επανεξετάσει τη στρατηγική της ως προς τους προμηθευτές της. Αλλά και η γαλλική Orange ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράσει εξοπλισμό από κινεζικές εταιρείες για την κατασκευή του δικτύου επόμενης γενιάς που σχεδιάζει.

Οι αναγγελίες αυτές των δύο κυρίαρχων εταιρειών του τηλεπικοινωνιακού τομέα στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές (αμφότερες ανήκουν εν μέρει στο κράτος) ακολούθησαν τον αποκλεισμό της Huawei από διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων 5G σε χώρες που χαρακτηρίζονται στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, ιδίως στην Αυστραλία.

Η Huawei αντιδρά, τονίζοντας ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται για την ασφάλεια του εξοπλισμού της είναι ανυπόστατες. Η ένταση όμως δεν παύει να ανεβαίνει, ειδικά μετά τη σύλληψη της κόρης του ιδρυτή της κολοσσιαίας κινεζικής εταιρείας και οικονομικής της διευθύντριας, της Μενγκ Ουάνγκζου, από τις αρχές του Καναδά κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, που ζητεί την έκδοσή της.

Ο Ρεν Τζενγκφέι, ο ιδρυτής της Huawei, διαβεβαίωσε τη Handelsblatt πως η εταιρεία του δεν έχει λάβει ποτέ κυβερνητικό αίτημα να παραδώσει δεδομένα, παραβιάζοντας κανόνες ασφαλείας. «Αγαπώ τη χώρα μου, υποστηρίζω το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά δεν θα έκανα ποτέ κάτι που θα μπορούσε να βλάψει οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε σε δηλώσεις του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις