Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: Κρίνονται όλα για τη Μέρκελ την Κυριακή! Δεν αποκλείει τίποτα ο (εκνευρισμένος) Ζεεχόφερ

Μέρκελ Γερμανία Ζεεχόφερ

Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε… νευρική κρίση εξαιτίας του Χορστ Ζεεχόφερ και δεν αποκλείεται η επόμενη Δευτέρα να ξημερώσει πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CSU, “αδελφό κόμμα του CDU της Μέρκελ) Χορστ Ζεεχόφερ έχει δώσει τελεσίγραφο στην καγκελάριο της Γερμανίας. Της ζητά να βρει λύση την επαναπροώθηση των μεταναστών. Το τελεσίγραφο εκπνέει την Κυριακή. Τότε (σ.σ. αργά τη νύχτα), η Μέρκελ θα ενημερώσει την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Μια ενημέρωση που θα ξεκινήσει αργά το βράδυ και δεν αποκλείεται η Δευτέρα να ξημερώσει ακόμα και… εκλογές.

Ο Ζεεχόφερ δεν απέκλεισε τίποτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Από την οποία δεν έλειψε ο εκνευρισμός του, με αποτέλεσμα να επιτεθεί στη δημοσιογράφο του ZDF.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ – Φωτογραφία Reuters

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας, αν και είπε ότι δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση Μέρκελ, δεν απέκλεισε και τίποτα. Ο Ζεεχόφερ κάλεσε τη Μέρκελ να αλλάξει πολιτική λέγοντας πως «είχαμε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να συνεχίσει όπως πριν».

Αλλά ταυτόχρονα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει στο κόμμα του κανέναν «ο οποίος να θέλει να ανατρέψει την καγκελάριο, ή να διαλύσει την συνεργασία με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα». Τόνισε μάλιστα ότι με την Άνγκελα Μέρκελ δεν υπάρχει διαφορά ουσίας, αλλά μόνο μεθοδολογίας. «Δεν πρόκειται για μια κενή διαμάχη αρχών, αλλά για την ασφάλεια, για τους ανθρώπους, για τους κινδύνους», τόνισε κατ’ επανάληψη.

Ο τσακωμός

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών έχει απειλήσει να εφαρμόσει τις επαναπροωθήσεις ακόμη και χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Μέρκελ. Αρνήθηκε όμως ότι στο επίκεντρο της διαφοράς βρίσκεται η απομάκρυνση μερικών χιλιάδων μεταναστών. Το ζήτημα είναι η τήρηση, όπως είπε, του κράτους δικαίου. Η χρήση πάντως του όρου «τουρισμός ασύλου» (σ.σ. τον εισήγαγαν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, για να περιγράψουν τους μετανάστες που θέλουν να μείνουν στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι οι χώρες τους δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση), ενόχλησε την δημοσιογράφο. H οποία μάλιστα ζήτησε εξηγήσεις από τον Ζεεχόφερ.

Και αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό του! «Εδώ έχουμε αστυνομία γλώσσας!», διαμαρτυρήθηκε. Δεν δέχεται, είπε, μαθήματα κοσμοπολιτισμού από κανέναν. Επέμεινε δε σε αυτό που πραγματικά θέλει: αν κάποιος μετανάστης καταγράφεται για πρώτη φορά στην Τσεχία, πρέπει να παραμένει εκεί.

«Δεν αντιπαθώ τη Μέρκελ»

Απαντώντας στην ερώτηση αν μπορεί ακόμη να συνεργαστεί με την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς είχε διαρρεύσει ότι σε στενό κύκλο είχε πρόσφατα δηλώσει το αντίθετο, ο Χορστ Ζεεχόφερ απάντησε: «Ναι, μιλάμε καθημερινά και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις». Σε ό,τι αφορά το εάν συμπαθεί ο ένας τον άλλον, υποστήριξε ότι δεν αισθάνεται ότι μεταξύ τους υπάρχει αντιπάθεια.

Αντίθετα, είχαν και ζεστές και αστείες στιγμές μαζί, είπε. «Εξαιρετική διαπραγματευτής, συγκεντρωμένη, σκληρή», δήλωσε. Όταν πάντως του ζητήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, προτίμησε να απαντήσει «ποιος μπορεί να αποκλείσει κάτι στη ζωή;».

Σολτς: Η κατάσταση είναι σοβαρή

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μιλώντας επίσης στο ZDF παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην κυβέρνηση είναι σοβαρή. Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Ο Σολτς δεν δίστασε να αφήσει αιχμές για τον Ζεεχόφερ λέγοντας ότι είναι προβληματικό όταν κάποιοι εταίροι προτάσσουν το κομματικό συμφέρον.

Η Άνγκελα Μέρκελ με τον Όλαφ Σολτς – Φωτογραφία Reuters

Διεμήνυσε επίσης ότι δουλειά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δεν είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ των άλλων δύο εταίρων, αλλά το κυβερνητικό έργο. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του σχεδίου που ετοίμαζε ο υπουργός Εσωτερικών για την μετανάστευση. Τάχθηκε, όμως, σε κάθε περίπτωση υπέρ ευρωπαϊκών λύσεων, όχι μόνο στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά και σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, την οικονομία, την ευημερία των πολιτών.

«Όλο μας το μέλλον εξαρτάται από την καλή συνεργασία στην ΕΕ» δήλωσε και για μία ακόμη φορά χαιρέτισε την προσήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις μεταρρυθμίσεις που χαρακτήρισε απαραίτητες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις