Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Γερμανία: Οι πολίτες απορρίπτουν την ψήφο από την ηλικία των 16 ετών

Γερμανία: Οι πολίτες απορρίπτουν την ψήφο από την ηλικία των 16 ετών

Οι πολίτες στη Γερμανία είναι αντίθετοι στην ψήφο των 16αρηδων απορρίπτοντας την προκαταρκτική απόφαση που έλαβαν τα κόμματα του συνασπισμού «φωτεινός σηματοδότης», μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP), κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel, το 68% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στο ερώτημα για παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους 16χρονους στη Γερμανία, ενώ θετικά αντιμετωπίζει το θέμα το 28%.

Στη δημοσκόπηση αναδεικνύεται ακόμη ότι ιδιαίτερα αρνητικοί είναι οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, με τους άνω των 65 να απορρίπτουν την ψήφο στα 16 σε ποσοστό 78%, οι νέοι ωστόσο δεν εμφανίζονται αντίστοιχα ξεκάθαροι, καθώς στις ηλικίες 16-29 οι δύο απόψεις αντιπροσωπεύουν από 47%. Είναι ενδεικτικό ότι σε καμία ηλικιακή κατηγορία εκείνοι που συμφωνούν με το σχέδιο των κομμάτων δεν είναι η πλειοψηφία.

Υπέρ της αλλαγής στο δικαίωμα ψήφου επιχειρηματολογούν κυρίως οι Πράσινοι και το FDP, τα δύο κόμματα τα οποία στις τελευταίες εκλογές κέρδισαν τους περισσότερους νέους ψηφοφόρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις