Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Γερμανικές εκλογές: Η Μέρκελ «γείωσε» τον Σουλτς

Γερμανικές εκλογές: Η Μέρκελ «γείωσε» τον Σουλτς

Η επιστολή Σουλτς και το «άκυρο» από τη Μέρκελ. Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τις Γερμανικές εκλογές.

Το αίτημα του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς για δεύτερο debate απέρριψε μέσω κύκλων η Καγκελάριος Μέρκελ, μόλις 11 μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές.

Την ίδια ώρα σε νέα δημοσκόπηση η Μέρκελ διατηρεί το μεγάλο της προβάδισμα και θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Η επιστολή Σουλτς: Ζητώ δεύτερο debate

Την Τρίτη ο Μάρτιν Σουλτς είχε ασκήσει πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ για μια δεύτερη τηλεμαχία.

Σε προεκλογική εμφάνιση στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF χθες το βράδυ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή στην καγκελάριο ζητώντας νέα τηλεοπτική αναμέτρηση, επειδή στην τηλεμαχία στις 3 Σεπτεμβρίου δεν συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Στην επιστολή Σουλτς, που αναδημοσιεύεται, εν μέρει, στην σημερινή Bild, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών τονίζει πως και η ίδια η καγκελάριος εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι πολλά σημαντικά ζητήματα έμειναν εκτός τηλεμαχίας.

Ο Μάρτιν Σουλτς σημειώνει: «Από την τηλεμαχία στις 3 Σεπτεμβρίου λαμβάνω πολλά γράμματα και τηλεφωνήματα πολιτών, των οποίων βασικά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν. (…) Για το λόγο αυτό ζητώ μια δεύτερη τηλεμαχία. Είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή».

Λακωνική «πόρτα» από Μέρκελ

Η απάντηση των Χριστιανοδημοκρατών ήταν ωστόσο αρνητική. Σε λακωνική ανακοίνωση από τα κεντρικά του κυβερνώντος κόμματος τονίζεται πως «ότι ήταν να ειπωθεί στο ζήτημα ειπώθηκε. Η Α. Μέρκελ έλαβε ευχαρίστως μέρος στην τηλεμαχία. Το φορμά έχει αποδείξει ότι είναι επιτυχημένο. Ας αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν».

Γερμανικές εκλογές: 14 μονάδες μπροστά η Μέρκελ σε νέα δημοσκόπηση

Έντεκα μέρες πριν τις εκλογές νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern δείχνει ότι παγιώνεται το προβάδισμα των Συντηρητικών της Α. Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μ. Σουλτς στις 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, στην πρόθεση ψήφου οι Συντηρητικοί βρίσκονται στο 37%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες μένουν σταθεροί στο 23%.

Ντέρμπι για την τρίτη θέση

Όλα παραμένουν ανοιχτά ωστόσο στη μάχη για την τρίτη θέση και το κρίσιμο ερώτημα εάν η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακές εκλογές, θα είναι η επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Forsa τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Αριστερά με 10%, ενώ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το AfD με 9%. Πράσινοι και Φιλελεύθεροί βρίσκονται στο 8%.

πηγή: ΑΠΕ, DW

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις