Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γιατί παραιτήθηκε ο ιμάμης της Αγιά Σοφιάς; Οι συγκρούσεις και το παρασκήνιο

Ερντογάν

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ξανακάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά, τοποθέτησε τον Μεχμέτ Μποϊνουνκαλίν ως τον πρώτο της ιμάμη. Αλλά εκείνος ύστερα από εννέα μήνες αποφάσισε να παραιτηθεί. Ή μήπως τον παραίτησαν;

«Ο ιμάμης που σίγησε» είναι ο τίτλος σε άρθρο του Spiegel Online, που ασχολείεται με τις παρασκηνιακές συγκρούσεις που απομάκρυναν τον ιμάμη της Αγίας Σοφίας.

Το γερμανικό περιοδικό, όπως γράφει η Deutsche Welle, σημειώνει ότι «τον περασμένο Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια, ορίστηκαν και πάλι ιμάμηδες για την Αγία Σοφία. Πρώτος ιμάμης είχε γίνει ο Μεχμέτ Μποϊνουνκαλίν, ο οποίος συνδέεται οικογενειακά με το πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία και χαίρει υποστήριξης από συντηρητικούς θρησκευτικούς κύκλους. Κι όμως, μετά από οκτώ μήνες, η θέση του έχει χηρεύσει.

Στις 8 Απριλίου ο Μποϊνουνκαλίν παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από ένα αξίωμα που του εξασφάλιζε ιδιαίτερη επιρροή. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του επιθυμεί να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα».

Αγιά Σοφιά

Ωστόσο, η πολιτoλόγος Πινάρ Τρεμπλάι πιστεύει ότι η απόφασή του μάλλον δεν ήταν απόλυτα οικειοθελής. Τους προηγούμενους μήνες ο ιμάμης είχε αναμιχθεί σε πολιτικά ζητήματα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από ορισμένους πολιτικούς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως παρατηρεί το Spiegel Online «η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα σε μέλος του κόμματος και στον ιμάμη έγινε στις 7 Μαρτίου. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δολοφονιών με θύματα γυναίκες στην Τουρκία και με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών απασχολούσε την κοινή γνώμη. Με σχόλιό του στο Twitter ο Μποϊνουνκαλίν θέλησε να το υποβαθμίσει: “Η δολοφονία είναι πάντα δολοφονία. Το φύλο δεν έχει σημασία”.

Στη συνέχεια έγραψε ότι “οι συνεχείς αναφορές σε γυναικοκτονίες δεν είναι παρά προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης, που θέλουν να κάνουν τη γυναίκα εχθρό του άνδρα”.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η Έζλεμ Ζενγκίν, βουλευτής του ΑΚΡ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις “ανάρμοστες”, επέκρινε τον χρόνο της δημοσίευσης στο Twitter και δήλωσε ότι “ο Μποϊνουνκαλίν είναι καλύτερα να κάνει τη δουλειά του”».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις