Κόσμος

“Η Αίγυπτος δεν θέλει πυρηνικά όπλα”

Η Αίγυπτος δεν επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και επιθυμεί την απαλλαγή της περιοχής από τα όπλα αυτού του είδους, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ.

Αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα του Μαΐου του 2008 που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks αναφέρει ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ προειδοποίησε αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Αίγυπτος μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα αν το Ιράν καταφέρει να αποκτήσει τέτοια όπλα.

“Η Αίγυπτος δεν επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα επειδή αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν και επειδή το κόστος τους είναι τεράστιο. Αλλά επιζητούμε να απαλλαγεί η περιοχή από τα πυρηνικά όπλα”, δήλωσε ο Γέιτ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος.

Οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Αιγύπτου υπέστησαν πλήγμα το 1980 μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν και την αναγνώριση του Ισραήλ από την Αίγυπτο. Οι δύο χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν για διάφορα θέματα, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι δεσμοί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Το 2007 ο πρόεδρος Μουμπάρακ ανακοίνωσε την επανάληψη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι προσπάθειες για τη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Αιγύπτου αναμένεται να αποδώσουν καρπούς σε μερικές εβδομάδες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρικτός θάνατος για αθλήτρια του τριάθλου στην Καλιφόρνια: Την κατασπάραξε καρχαρίας ενώ κολυμπούσε
Αρχικά οι Αρχές την είχαν κηρύξει αγνοούμενη, καθώς η σορός της δεν είχε εντοπιστεί - Βρέθηκαν υπολείμματα της 55χρονης στην ακτή κοντά στο σημείο όπου δέχθηκε τη φονική επίθεση
Η αθλήτρια του τριάθλου Έρικα Φοξ