Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η Ιορδανία δηλώνει ότι η επίθεση με drone κατά των Αμερικανών στρατιωτών έγινε στη Συρία

Η Ιορδανία δηλώνει ότι η επίθεση με drone κατά των Αμερικανών στρατιωτών έγινε στη Συρία
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Ιορδανία διαψεύδει ότι η επίθεση με drone κατά στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ, από την οποία σκοτώθηκαν 3 στρατιώτες, έγινε στο έδαφός της, καθώς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, Mουχάμαντ αλ Μπουμπαϊντίν, τόνισε ότι έγινε στη Συρία.

Ο Mουχάμαντ αλ Μπουμπαϊντίν δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο al Mamlaka της Ιορδανίας ότι η επίθεση με drone είχε στόχο την αμερικανική βάση Αλ-Τανφ των ΗΠΑ στη Συρία.

Η βάση Αλ-Τανφ αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας βάση του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας και του Ιράκ. Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός δεν κατονόμασε τη βάση που έγινε η επίθεση, αναφέροντας μόνο ότι η επίθεση συνέβη σημειώθηκε σε βάση στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα (28.1.2024), ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι τρία μέλη του αμερικανικού στρατού σκοτώθηκαν και πολλά τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης drone εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των μελών του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού που μπορεί να έχουν τραυματιστεί στην επίθεση σε βάση της βορειοανατολικής Ιορδανίας, με 34 μέλη του στρατού να τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση για πιθανούς τραυματικούς εγκεφαλικούς τραυματισμούς.

Μερικοί από τους τραυματίες μεταφέρονται με ασθενοφόρα από τη στρατιωτική βάση στην Ιορδανία, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ανακοίνωση νωρίτερα του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν στην επίθεση. Το Πεντάγωνο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη λεπτομέρειες για τους τύπους των τραυματισμών που υπέστησαν, αλλά ο τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός είναι συνήθης μετά από μια μεγάλη έκρηξη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα έναρξης του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού στην Ιορδανία είναι ένα ευαίσθητο θέμα, κυρίως σε περίοδο αυξημένης έντασης λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης είπε ότι οι μαχητές στόχευσαν μια άλλη βάση, έξω από το έδαφος της Ιορδανίας.

Η Ουάσινγκτον έχει δώσει στην Ιορδανία ποσό σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, και πρόσφατα έστειλε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πηγές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Δεν είναι σαφές ποια ομάδα υποστηριζόμενη από το Ιράν μπορεί να έκανε την επίθεση. Ωστόσο αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν θεωρούν πως οι δυνάμεις του ιρανικού στρατού εκτόξευσαν οι ίδιες το μονόδρομο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP και Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις