Κόσμος

Η Κίνα έστειλε στο διάστημα ρομπότ για να μαζεύει… σκουπίδια

Ένα πρωτότυπο ρομπότ, το οποίο μπορεί να μαζεύει με ένα μεγάλο δίχτυ θραύσματα που έχουν αφήσει πίσω τους άλλα διαστημόπλοια, εκτόξευσε σήμερα (27.04.2021) η Κίνα.

Το ρομπότ που θα μαζεύει τα σκουπίδια από το διάστημα εκτόξευσε μια νεοφυής μεταλλευτική επιχείρηση από την Κίνα.

Το ρομπότ NEO-01, το οποίο θα «κοιτάζει» επίσης στο βαθύ διάστημα για να παρατηρεί μικρά ουράνια σώματα, εκτοξεύθηκε με τον πύραυλο Μεγάλη Πορεία 6 μαζί με μερικούς δορυφόρους, μετέδωσε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

Το βάρους 30 κιλών ρομπότ, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Origin Space η οποία έχει την έδρα της στη Σενζέν, θα ανοίξει το δρόμο σε μελλοντικές τεχνολογίες που θα επιτρέψουν τις εξορύξεις σε αστεροειδείς, σύμφωνα με την εταιρεία.

Μετά τη δημιουργία το 2009 της πρώτης στον κόσμο εταιρείας μετάλλευσης σε αστεροειδείς, της Planetary Resources, τουλάχιστον δώδεκα εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν εισέλθει στο νέο αυτό τομέα, περιλαμβανομένων της αμερικανικής 3D Systems και της ιαπωνικής Astroscale.

Αντίθετα από την τεχνολογία της Astoscale, η οποία χρησιμοποιεί μαγνήτες για να μαζεύει τα διαστημικά σκουπίδια, το NEO-01 θα χρησιμοποιεί ένα δίχτυ για να συγκεντρώνει τα θραύσματα και στη συνέχεια θα τα καίει με το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσής του, σύμφωνα με το site της.

Χιλιάδες δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως. Όταν η διάρκεια ζωής τους τελειώνει, πολλοί καταλήγουν να γίνουν σκουπίδια, δημιουργώντας έτσι κινδύνους για άλλους δορυφόρους που βρίσκονται σε λειτουργία.

china space

Η Origin Space σχεδιάζει να εκτοξεύσει δεκάδες διαστημικά τηλεσκόπια και περισσότερα διαστημόπλοια ώστε μέχρι το 2045 να επιτύχει την πρώτη εμπορική μετάλλευση αστεροειδών, δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Σου Μενγκ σε συνέντευξή του στις 6 Απριλίου σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε το Σάββατο ότι η Κίνα αυξάνει τις προσπάθειες για να προσγειώσει ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο σε αστεροειδή για να συγκεντρώσει δείγματα, ενώ επίσης επισπεύδει ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός συστήματος άμυνας εναντίον αστεροειδών.

Το Πεκίνο έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το διάστημα. Έχει στόχο να προφτάσει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στον τομέα αυτό και μέχρι το 2030 να έχει μετατρέψει την Κίνα σε μείζονα διαστημική δύναμη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λιβύη: Ο Χάφταρ συναντήθηκε με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών – Συζήτησαν για το μεταναστευτικό
Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στις σχέσεις μεταξύ Βεγγάζης και Άγκυρας, «με τρόπο που εξυπηρετεί τα κοινά τους συμφέροντα»
Ο Χαλίφα Χάφταρ με τον Ιμπραήμ Καλίν
3
New York Times: Ο Ντόναλντ Τραμπ ποντάρει στη «διπλωματία των ηγετών» με τον Πούτιν αλλά προκαλεί στρατηγική σύγχυση
Ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμά τις απευθείας συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αντί μιας συνεκτικής στρατηγικής αλλά δέκα ημέρες μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα, η ειρηνευτική διαδικασία έχει βαλτώσει
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Γερμανία: «Θα συμμετέχουμε στις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για να μην τολμήσει ο Πούτιν να επιτεθεί ξανά»
Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει την στάση του για σαφή και έμπρακτη υποστήριξη του Κιέβου μετά τις πρόσφατες συνομιλίες Τραμπ με Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Λαρς Κλίνγκμπεϊλ με τον Ουκρανό Υπουργό Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο 1
Guardian: Πώς ο πρώην αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι «άδειασε» τον Τζέι Ντι Βανς
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί του μετά την αποτυχημένη συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, στις αρχές του χρόνου, αλλά ο Ζαλούζνι τον απέρριψε
Βαλέρι Ζαλούζνι 1