Η Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση

Την Ευρώπη να «καινοτομήσει και να επενδύσει» μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε επίπεδο οικονομίας και περιβάλλοντος ζήτησε σήμερα η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ευρωζώνη, όπως δήλωσε η Λαγκαρντ χρειάζεται να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση μέσω μεγαλύτερων δημόσιων επενδύσεων, εάν θέλει να είναι σε θέση να αντέξει την αδυναμία στο εξωτερικό.

Η Λαγκάρντ δεν συζήτησε τη νομισματική πολιτική στην πρώτη της σημαντική ομιλία από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της ΕΚΤ στην αρχή του μήνα, λέγοντας απλά ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί για τη στήριξη της οικονομίας.

Αντ’ αυτού, επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, καλώντας τες να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση αφού ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος τερμάτισε απότομα μια δεκαετία ανάπτυξης βασιζόμενης στις εξαγωγές.

«Η απάντηση βρίσκεται στο να μετατραπεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε μια οικονομία ανοικτή στον κόσμο αλλά με αυτοπεποίθηση, μια οικονομία που αξιοποιεί πλήρως τη δυναμική της Ευρώπης προκειμένου να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά εγχώρια ζήτησης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», δήλωσε η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ξεφεύγοντας από το πεδίο στο οποίο παραδοσιακά κινείται ένας κεντρικός τραπεζίτης, η Λαγκάρντ έδωσε έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις ως βασικό παράγοντα αυτής της εξισορρόπησης, ζητώντας να δαπανηθούν κεφάλαια σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να καταστεί το μπλοκ «πιο ψηφιοποιημένο και πράσινο». «Οι επενδύσεις είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της απάντησης που δίνουμε στις σημερινές προκλήσεις, διότι είναι εξίσου η σημερινή ζήτηση και η αυριανή προσφορά», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Ενώ οι επενδυτικές ανάγκες είναι φυσικά ξεχωριστές για κάθε χώρα, υπάρχει σήμερα ένα καθολικό επιχείρημα υπέρ των επενδύσεων σε ένα κοινό μέλλον που είναι πιο παραγωγικό, πιο ψηφιοποιημένο και πιο πράσινο».

Το παγκόσμιο εμπόριο υφίσταται μια αναδιάταξη

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο υφίσταται μια αναδιάταξη, καθώς οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τις συμβατικές εφοδιαστικές αλυσίδες και την οργάνωση των χώρων εργασίας και νέοι πιθανοί κίνδυνοι προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, σημειώνει σε δημοσίευμά του το δίκτυο CNBC. «Η Ευρώπη χρειάζεται να καινοτομήσει και να επενδύσει προκειμένου να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις καθώς και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της μακροπρόθεσμα. Αυτό όμως υπονοεί επίσης ότι οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης του εμπορίου που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε δεν αποτελούν πλέον απόλυτη βεβαιότητα», προειδοποίησε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.

Ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι για καιρό ζητούσε μεγαλύτερες δαπάνες και επενδύσεις από χώρες με πλεονάσματα, όπως η Γερμανία, αλλά οι εκκλήσεις του δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στο Βερολίνο, σημειώνει το Reuters. Το γεγονός ότι η Λαγκάρντ απέφυγε να αναφερθεί στη νομισματική πολιτική σηματοδοτεί μια μετατόπιση σε σχέση με τον Ντράγκι, που συχνά χρησιμοποίησε σημαντικές ομιλίες για να υπαινιχθεί επικείμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Αυτή η συνήθεια του Ντράγκι είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις κάποιων άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, κυρίως αυτών από συντηρητικές και οικονομικά εύρωστες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

«Η Λαγκάρντ επιβεβαιώνει τις προσδοκίες ότι μπορεί να γίνει η κορυφαία οικονομική και πολιτική φωνή για την Ευρώπη αντί να αναδιοργανώσει γρήγορα την ΕΚΤ», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος στην ολλανδική τράπεζα ING.

Η… υπόσχεση για καλύτερα γερμανικά

Τείνοντας συμβολικά κλάδο ελαίας προς τη χώρα που φιλοξενεί την ΕΚΤ –η έδρα της ΕΚΤ είναι στη Φρανκφούρτη–, η Λαγκάρντ ξεκίνησε την ομιλία της απευθύνοντας έναν χαιρετισμό στα γερμανικά και υποσχέθηκε να μάθει καλύτερα τη γλώσσα στο μέλλον.

Στα μοναδικά σχόλια που σχετίζονται με την πολιτική της τράπεζας, η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι «σύντομα» θα ξεκινήσει την αναθεώρηση του πλαισίου πολιτικής της ΕΚΤ, μια ευρεία προσπάθεια που αναμένεται να περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό του στόχου για τον πληθωρισμό. «Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και να απαντά στους μελλοντικούς κινδύνους, σύμφωνα με την εντολή μας για σταθερότητα τιμών», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Ντουκροζέ, αναλυτή στην Picket Wealth Management, η Λαγκάρντ «ίσως χρειαστεί να γίνει πιο συγκεκριμένη ύστερα από την πρώτη της συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο, αλλά προς το παρόν τα στοιχεία δεν φαίνονται τόσο αδύναμα ώστε να προχωρήσει η ΕΚΤ σε κάποια αλλαγή στη νομισματική της πολιτική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

«Η πεολειχία είναι πραγματική δουλειά» – Οι εργαζόμενες του σεξ στην Ολλανδία ζητούν την δουλειά τους πίσω

«Η πεολειχία είναι πραγματική δουλειά» – Οι εργαζόμενες του σεξ στην Ολλανδία ζητούν την δουλειά τους πίσω

Πολλές δεκάδες εκδιδόμενες γυναίκες διαδήλωσαν  μπροστά από το κτίριο του ολλανδικού κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενες κατά της απόφασης της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς κατά του νέου ... Διαβάστε περισσότερα
Πάει Ιράκ ο Πάπας Φραγκίσκος εν μέσω πανδημίας, επιθέσεων με ρουκέτες και διαδηλώσεων

Πάει Ιράκ ο Πάπας Φραγκίσκος εν μέσω πανδημίας, επιθέσεων με ρουκέτες και διαδηλώσεων

Δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, νέα καραντίνα, ρίψεις ρουκετών και κατεστραμμένες υποδομές. Στο Ιράκ, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου είναι ένα ιστορικό γεγονός αλλά και ... Διαβάστε περισσότερα
Εμβόλια: Ο Κουρτς δεν θέλει ευρωπαϊκή «ομπρέλα» στο μέλλον – Ποικίλες οι αντιδράσεις

Εμβόλια: Ο Κουρτς δεν θέλει ευρωπαϊκή «ομπρέλα» στο μέλλον – Ποικίλες οι αντιδράσεις

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η θέση που διατύπωσε σήμερα -αλλά εκπροσωπεί ήδη εδώ και καιρό- ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Δηλαδή, να μην υπάρχει ... Διαβάστε περισσότερα
Γαλλία: Συνελήφθησαν για φόνο όταν ζήτησαν από τον γείτονα ένα πριόνι για να τεμαχίσουν το θύμα τους

Γαλλία: Συνελήφθησαν για φόνο όταν ζήτησαν από τον γείτονα ένα πριόνι για να τεμαχίσουν το θύμα τους

Ένας άνδρας κατηγορείται για φόνο και ένας δεύτερος για συνέργεια στη νοτιοανατολική Γαλλία, αφού τους κατήγγειλε ο γείτονάς τους, από τον οποίο ζήτησαν ένα… πριόνι ... Διαβάστε περισσότερα
Σκληρές εικόνες – Νεκροί 5 φοιτητές από φρικτό ατύχημα σε Πανεπιστήμιο της Βολιβίας

Σκληρές εικόνες – Νεκροί 5 φοιτητές από φρικτό ατύχημα σε Πανεπιστήμιο της Βολιβίας

Τουλάχιστον πέντε φοιτητές σκοτώθηκαν την Τρίτη, 02.03.2021, στη Βολιβία, όταν έπεσαν από τον τέταρτο όροφο ενός κτιρίου, στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο του Ελ Άλτο (UPEA), κοντά ... Διαβάστε περισσότερα
Το Παρίσι ανακοινώνει ψήφισμα κατά του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Το Παρίσι ανακοινώνει ψήφισμα κατά του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Οι Ευρωπαίοι θα παρουσιάσουν ένα ψήφισμα στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) καταδικάζοντας την απόφαση του Ιράν να αναστείλει ορισμένες επιθεωρήσεις του πυρηνικού του προγράμματος, ... Διαβάστε περισσότερα