Κόσμος

Η πανδημία μειώνει τις αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 31% το 2020, για να φθάσουν το πιο χαμηλό επίπεδό τους από το 2013, “κυρίως λόγω των περιορισμών κυκλοφορίας” που συνδέονται με την πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας αυτής, που αφορούν τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ συν τη Νορβηγία και την Ελβετία, 461.300 αιτήσεις κατατέθηκαν το 2020 σε σύγκριση με 671.200 το προηγούμενο έτος.

Αυτή η “σημαντική μείωση (-31%) αντανακλά την επίδραση της πανδημίας της Covid-19 και των μέτρων επείγουσας ανάγκης όπως οι περιορισμοί της κυκλοφορίας”, εξηγεί σε μια ανακοίνωση το EASO.

Περίπου το 4% των υποθέσεων το 2020 κατατέθηκαν από αιτούντες που παρουσιάζονταν ως ασυνόδευτοι ανήλικοι, μια αύξηση 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο παραμένουν χωρίς μεταβολή. Οι Σύροι είναι εκείνοι που κατέθεσαν τις περισσότερες αιτήσεις (64.540, -9% σε σχέση με το 2019) και αντιπροσωπεύουν το 14% των αιτήσεων ασύλου. Ακολουθούν οι Αφγανοί με 48.578 αιτήσεις (-16%), οι Βενεζουελάνοι (30.643, -32%), οι Κολομβιανοί (29.438, -9%) και οι Ιρακινοί (18.167, -40%).

Παρά την πανδημία, οι εθνικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου “διατήρησαν περίπου το ίδιο επίπεδο αποφάσεων σε πρώτο βαθμό όπως και το 2019”, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Περίπου 521.000 αποφάσεις εκδόθηκαν σε πρώτο βαθμό το 2020, ένας αριθμός που υπερβαίνει εκείνον των αιτημάτων για πρώτη φορά από το 2017. Ο αριθμός των υποθέσεων σε αναμονή μειώθηκε κατά 17%. Ο αριθμός αυτός ήταν στα τέλη του 2020 412.600 για αποφάσεις πρώτου βαθμού.

Το ποσοστό της αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα παρέμεινε σταθερό, στο 32% των αιτήσεων το 2020, “παρά τις ισχυρές διακυμάνσεις στη διάρκεια του έτους”. Οι Σύροι (84%), οι πολίτες της Ερυθραίας (80%) και εκείνοι της Υεμένης (75%) είναι εκείνοι που επωφελούνται περισσότερο αυτής της προστασίας, ενώ το ποσοστό είναι μόλις 2% για τους Κολομβιανούς και 3% για τους Βενεζουελάνους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση Politico: Ακόμη και μια παραίτηση του Μακρόν δεν θα έσωζε τη Γαλλία
Η Πέμπτη Δημοκρατία βιώνει μια παράλυση χωρίς προηγούμενο από το 1968 – Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποδυναμωμένος αλλά η αποχώρησή του δεν θα έλυνε τα θεσμικά και δημοσιονομικά αδιέξοδα της Γαλλίας
Ο Εμανουέλ Μακρόν
Η Κίνα αποκαλύπτει τη στρατιωτική της ισχύ: Διηπειρωτικοί πύραυλοι, μαχητικά stealth και υποβρύχια drones στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση
Η Κίνα παρουσίασε ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο – διηπειρωτικούς πυραύλους, υποβρύχια drones, υπερηχητικά όπλα και λέιζερ – κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στο Πεκίνο
Ο πυρηνικός πύραυλος DF-31BJ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στο Πεκίνο
Οι ΗΠΑ πλήττουν σκάφος ναρκοδιακινητών ανοιχτά της Βενεζουέλας – Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για 11 νεκρούς «ναρκοτρομοκράτες»
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ταχύπλοο γεμάτο ναρκωτικά στην Καραϊβική – Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για πλήγμα σε ισχυρή εγκληματική οργάνωση της Βενεζουέλας
Το βίντεο που δείχνει το σκάφος που χτυπήθηκε από το αμερικανικό ναυτικό