Site icon NewsIT

“Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία δεν είναι Τσερνομπίλ”

13.04.2011 | 11:21
“Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία δεν είναι Τσερνομπίλ”

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία δεν είναι ανάλογη με εκείνη του Τσερνομπίλ, ανακοίνωσε η κινεζική υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια.

Η κινεζική υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια ανακοίνωσε ότι η ραδιενέργεια που διαρρέει από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί δεν συνιστά άμεση απειλή για τους κινέζους κατοίκους και δεν συγκρίνεται με το δυστύχημα στο Τσερνομπίλ, τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.
 
Το κινεζικό υπουργείο για την Προστασία του Περιβάλλοντος, το οποίο είναι αρμόδιο και για τα θέματα πυρηνικής ασφάλειας, ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι οι “μακροπρόθεσμες συνέπειες από το δυστύχημα της Φουκουσίμα δεν πρέπει να αγνοηθούν” και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιολογεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες της Κίνας.
 
Το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό από την Φουκουσίμα “είναι πιθανόν να έχει συγκεκριμένη επίδραση στη θαλάσσια ζωή”, αναφέρει το υπουργείο σε χθεσινή ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του.
 
“Η επίδραση στο περιβάλλον της χώρας μας είναι μικρή, ανάλογη με σχεδόν το 1% της επίδρασης που είχε το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ στη χώρα μας”, αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει ότι “δεν υπάρχει ανάγκη να λάβουμε προστατευτικά μέτρα”.
 
Η ανακοίνωση εκδόθηκε αφότου το Πεκίνο έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο με τον ιάπωνα ομόλογό του, Ναότο Καν, κατά την οποία ο κινέζος ηγέτης επιχείρησε να δείξει ότι το Πεκίνο λαμβάνει σοβαρά υπ΄όψιν του τη διαρροή ραδιενέργειας, αλλά χωρίς να πανικοβάλλεται.
 
Το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας από την Φουκουσίμα φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί.
 
Από την ημέρα του σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με τη ραδιενέργεια.
 
Η εταιρία Tokyo Electric Power Co, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζει σχέδια για αποζημίωση αυτών που επλήγησαν από την κρίση, αλλά πρόσθεσε ότι τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει αποφασιστεί.
 
Σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, ο πρόεδρος της Tepco Μαζατάκα Σιμίζου αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα παραιτηθεί από τη θέση αυτή.
 
“Η μεγαλύτερή μου ευθύνη είναι η επίλυση της κατάστασης στο σταθμό της Φουκουσίμα, η πλήρης υποστήριξη των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που ζούσαν ως τώρα και η εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης το συντομότερο δυνατό. Ετσι, δεν είμαι σε θέση να σάς πω εάν θα παραιτηθώ ή όχι”, τόνισε ο Σιμίζου.
 

Νέος σεισμός με επίκεντρο τη Φουκουσίμα – Μεγαλώνει ο πυρηνικός εφιάλτης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version