Κόσμος

Η Ρωσία ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για πιθανές πυρηνικές δοκιμές

Η Μόσχα απαιτεί διευκρινίσεις μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου που άφησαν να εννοηθεί επανεκκίνηση των πυρηνικών δοκιμών για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες

Η ένταση κλιμακώνεται στον στρατηγικό διάλογο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Η Μόσχα ζήτησε επίσημα από την Ουάσιγκτον να διευκρινίσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης των πυρηνικών δοκιμών, ανακοίνωσε την Πέμπτη (07.11.2025) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έδωσε εντολή στον στρατό των ΗΠΑ να προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και 33 χρόνια. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν άμεσα ερωτήματα, ακόμη και στη Ρωσία, καθώς κανένας Αμερικανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για πραγματικές πυρηνικές δοκιμές, για δοκιμές πυραύλων με πυρηνικές δυνατότητες ή για μια πολιτική δήλωση με στόχο την επαναβεβαίωση της αμερικανικής αποτρεπτικής ισχύος.

Μπροστά σε αυτή την ασάφεια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται, σύμφωνα με πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, να έχει δώσει εντολή για προετοιμασία σχεδίων αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να πραγματοποιηθεί και ρωσική πυρηνική δοκιμή «ως απάντηση σε οποιαδήποτε παρόμοια αμερικανική ενέργεια».

Καμία μεγάλη πυρηνική δύναμη δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή τα τελευταία τριάντα χρόνια — με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα, που έχει πραγματοποιήσει έξι εκρήξεις μεταξύ 2006 και 2017. Η Ρωσία έχει σταματήσει τις δοκιμές από το 1990, οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 1992 και η Κίνα από το 1996.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτούν έτσι μια ανησυχητική καμπή για τη στρατηγική ισορροπία παγκοσμίως, τη στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων φτάνουν σε επίπεδα πρωτόγνωρα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ερντογάν: «Η Τουρκία θα διασφαλίζει την ασφάλεια της Λιβύης και θα προστατεύει τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο»
Ο Τούρκος προέδρος μίλησε με τον ηγέτη της λιβυκής κυβέρνησης στην Τρίπολη για την ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών στην ανατολική Μεσόγειο
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Σουηδία: Η αστυνομία αποκαλύπτει πάνω από 17.000 ενεργά μέλη σε δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος
Οι σουηδικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: οι εγκληματικές συμμορίες εξακολουθούν να επεκτείνονται παρά τα αυστηρά μέτρα καταστολής – Ένα φαινόμενο που βυθίζει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου κρίση ασφάλειας
Η αστυνομία στη Σουηδία