Κόσμος

Η Τουρκία αποκάλυψε το αεροπλανοφόρο της – 285 μέτρα με τρεις διαδρόμους στο κατάστρωμα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αμυντικής και Αεροδιαστημικής Έκθεσης «SAHA» που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη από τις 22 έως τις 26 Οκτωβρίου 2024 η Τουρκία αποκάλυψε πρώτα σχέδια για το αεροπλανοφόρο που κατασκευάζει. 

Ένα από τα εκθέματα που τράβηξε το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν το σχέδιο για το «εθνικό αεροπλανοφόρο», ενώ δόθηκαν στην δημοσιότητα νέες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να τονίζουν ότι, βάσει του χρονοδιαγράμματος, θα τεθεί σε λειτουργία το 2028.

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι στόχος της Τουρκίας είναι η κατασκευή να γίνει με αμιγώς εγχώρια μέσα, εξαρτήματα και τεχνολογίες. Έτσι τα οπλικά συστήματα, οι πύραυλοι, τα πυρομαχικά και τα εναέρια μέσα που θα είναι στο αεροπλανοφόρο θα είναι τουρκικής κατασκευής.

Αρχικά, θα διαθέτει σύστημα κάθετης εκτόξευσης τύπου MIDLAS 32 κελιών και τέσσερα πυραυλικά συστήματα εγγύς αεροπορικής άμυνας (CIWS) τύπου Gokdeniz, τα οποία θα υποστηρίζονται από 7 τηλεχειριζόμενα πυροβόλα τύπου STOP των 25 χιλιοστών.

Το αεροπλανοφόρο θα έχει τρεις διαδρόμους στο κατάστρωμα, εκ των οποίων οι δύο θα χρησιμοποιούνται για προσγειώσεις και ο τρίτος για απογειώσεις εναέριων μέσων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάπτυξης ενός συστήματος καταπέλτη και μα αρθρωτή ράμπα.

 

 

 

Στόχος της Τουρκίας είναι το αεροπλανοφόρο να μεταφέρει μέχρι 50 αεροσκάφη είτε συμβατά είτε μη επανδρωμένα, μεταξύ των οποίων η μελλοντική ναυτική διαμόρφωση των ελαφριών μαχητικών αεροσκαφών Hurjet, αλλά και τα UCAV τύπου Kizilelma, TB3 Bayraktar και ANKA-3.

Μήκος: 285 μέτρα.

Πλάτος: 72 μέτρα.

Εκτόπισμα: 60.000 τόνοι.

Μέγιστη Ταχύτητα: 25+ κόμβοι.

Εμβέλεια: 10.000 ναυτικά μίλια.

Σύστημα πρόωσης COGAG: Συνδυασμός στροβίλων και στροβίλων.

Πλήρωμα: Τουλάχιστον 800 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του αεροπλανοφόρου γίνεται από το Γραφείο Σχεδιασμού Έργων των Ναυτικών Δυνάμεων και για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε δημοσίως σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) Δρ. Χαλούκ Γιοργκιούν μαζί με τον Διοικητή των τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, Ναύαρχο Ερτζιουμέντ Τατλιόγλου.

Πηγή: OnAlert.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: Bloomberg και Washington Post «αναλύουν» την ομιλία στην Πνύκα – Οι πολιτικές φιλοδοξίες, ο Τραμπ και το MAGA
Επιχείρησε να εντάξει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ευρύτερη αφήγηση για τη δυτική παράδοση, την εθνική φιλοδοξία και την αναγέννηση
Μάρκο Ρούμπιο
Γκέχαρντ Σρέντερ: Από καγκελάριος, μέλος ρωσικής αλυσίδας σουπερμάρκετ – Η υποδοχή με χειροκροτήματα
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέπτυξε στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, ενώ αργότερα εργάστηκε για ρωσικές κρατικές εταιρείες
Γερμανία
Φρενίτιδα στα social media για την ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο με φόντο την Ακρόπολη – Τη μετέδωσαν live BBC και Fox News
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Πνύκα, έκανε και τον γύρο των social media, με εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλον Μασκ να την αναπαράγουν
Μάρκο Ρούμπιο
Κρίστα Πάικ: Οι δικηγόροι της ζητούν να ελεγχθούν ο εξοπλισμός και οι σύριγγες που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα εκτέλεσής της
Τις σύριγγες και τυχόν υπολείμματα φαρμάκων αλλά και εν γένει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε κατά την αποτυχημένη εκτέλεση της Κρίστα Πάικ ζητούν οι δικηγόροι της
Κρίστι Πάικ