Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Ιαπωνία: Πέθανε ο Σίνζο Άμπε – Τον πυροβόλησε δυο φορές πρώην στρατιωτικός

Ιαπωνία: Πέθανε ο Σίνζο Άμπε – Τον πυροβόλησε δυο φορές πρώην στρατιωτικός

Αυτό που όλοι φοβούνταν, έγινε πραγματικότητα και βυθίζει στο πένθος την Ιαπωνία: ο Σίνζο Άμπε είναι νεκρός. Δεν άντεξε και υπέκυψε στα τραύματά του μετά τον πισώπλατο πυροβολισμό που δέχτηκε από απόστρατο στρατιωτικό. 

«Παγωμένη» η Ιαπωνία είδε στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής (08.07.2022) τον Σίνζο Άμπε να δέχεται δυο πυροβολισμούς από έναν άνδρα που δήλωσε δυσαρεστημένος με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και γι’ αυτό αποφάσισε να τον σκοτώσει. Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές πως ο 67χρονος πολιτικός ήταν κλινικά νεκρός. Η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NHK. 

Ο Σίνζο Άμπε βρισκόταν στην πόλη Νάρα της δυτικής Ιαπωνίας για προεκλογική συγκέντρωση. Αν και είχε πριν από δυο χρόνια παραιτηθεί από πρωθυπουργός (ο μακροβιότερος της χώρας), ο 67χρονος πολιτικός συνέχιζε να είναι βουλευτής και ήταν υποψήφιος για τη Γερουσία στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. 

Την ώρα που εκφωνούσε την ομιλία του, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων πολιτών, ένας άνδρας περίπου 40 ετών, τον πλησίασε από πίσω και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Μια σφαίρα στην πλάτη κι άλλη μια στο λαιμό. 

Ο Σίνζο Άμπε έπεσε αιμόφυρτος στο δρόμο και άμεσα συνεργάτες του έσπευσαν από πάνω του για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. 

Οι εικόνες με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας πεσμένο στο έδαφος, αναίσθητο και με το λευκό του πουκάμισο γεμάτο αίματα, έκαναν γρήγορα το γύρο του κόσμου συγκλονίζοντας τους πάντες. 

Και ενώ οι περισσότεροι έσπευσαν να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, άνδρες της ασφάλειάς του κατάφεραν αν συλλάβουν τον δράστη. Αποδείχθηκε πως ήταν ένα πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πήγε στη συγκέντρωση με ένα αυτοσχέδιο τουφέκι και σκοπό να σκοτώσει τον Άμπε γιατί ήταν δυσαρεστημένος μαζί του. Ως δράστης έχει κατονομαστεί από την αστυνομία ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι, μόνιμος κάτοικος της Νάρα. Είναι, όμως, ακόμη άγνωστο γιατί δυσαρεστήθηκε τόσο με τον Άμπε ώστε να τον σκοτώσει. 

Η στιγμή της σύληψής του 

Έφοδος στο σπίτι του δράστη 

Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του υπόπτου για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τα ιαπωνικά ΜΜΕ δείχνουν πολλούς αστυνομικούς που έφεραν προστατευτικό εξοπλισμό, κράνη και ασπίδες να μπαίνουν σε ένα κτίριο που ταυτοποιήθηκε από το NHK ως το σπίτι του άνδρα, ο οποίος συνελήφθη μετά την επίθεση εναντίον του Άμπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις