Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ιαπωνία: Το πανάρχαιο έθιμο που εμποδίζει τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού

Ιαπωνία

Με τις προσπάθειες προώθησης της τηλεργασίας να μη στέφονται από επιτυχία, παρά την κρίση με τον κορονοϊό, η Ιαπωνία αναγκάζεται να επανεξετάσει το αρχαίο έθιμο που πεισματικά επιβιώνει στη χώρα: την ανάγκη να σφραγίζονται όλα τα έγγραφα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει καλέσει τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους στοχεύοντας σε μια μείωση 70 με 80% των επαφών μεταξύ τους με στόχο την καταπολέμηση του κορονοϊού, αλλά ο στόχος αυτός αποδείχτηκε άπιαστος.

Συγκεκριμένα, πολλοί εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να πηγαίνουν στα γραφεία τους εξαιτίας της εξάρτησής τους από τις γραφειοκρατικές εργασίες όσον αφορά σημαντικά συμβόλαια και προτάσεις και την ανάγκη μεγάλου μέρους αυτών να σφραγίζεται με μια παραδοσιακή “hanko”, την γνωστή μας σφραγίδα.

Σήμερα ωστόσο ο Άμπε έδωσε οδηγίες προς το υπουργικό του συμβούλιο, στη διάρκεια σύγκλισης του Συμβουλίου Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής, να εξετάσει λεπτομερώς τους κανονισμούς και να εντοπίσει τυχόν άστοχα και περιττά στοιχεία στη διοικητική διαδικασία, όπως η παραδοσιακή σφραγίδα ή η υποχρεωτική κατάθεση εγγράφων αυτοπροσώπως, σε μια πρώτη απόπειρα οριστικής κατάργησής τους ή έστω απλούστευσής τους.

Η “hanko” ή “inkan” εφαρμόζεται σε κόκκινο μελάνι και έπειτα σφραγίζει τα απαραίτητα έγγραφα.

Το έθιμο αυτό εισήχθη αρχικά από την Κίνα πριν από πάνω από χίλια χρόνια. Στη συνέχεια όμως η χρήση της hanko επισημοποιήθηκε από τη σύγχρονη κυβέρνηση της Ιαπωνίας στα μέσα της περιόδου 1800 και απαιτούνταν από τους πολίτες να καταχωρίσουν επισήμως μια με το όνομά τους για να την χρησιμοποιούν σε σημαντικά έγγραφα.

Στις επιχειρήσεις η σφραγίδα αυτή χρησιμοποιείται σχεδόν για τα πάντα–από συμβόλαια ως εφαρμογές, ακόμη και για να φαίνεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι ενός γραφείου έχουν δει κάποιο συγκεκριμένο υπόμνημα.

Αυτό τον μήνα η κυβέρνηση συνέταξε ένα σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας για την πανδημία του κορονοϊού, το οποίο περιλαμβάνει επιδοτήσεις για εταιρείες, αλλά η αίτηση του ενδιαφερόμενου για πολλές από αυτές απαιτεί σφραγίδα πάνω στην απαραίτητη φόρμα του υποψηφίου ή την φυσική του παρουσία στην αρμόδια υπηρεσία.

Πολλοί Ιάπωνες εξέφρασαν την απόγνωσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Μόνο και μόνο για να ολοκληρώσω την δουλειά μου, πόσες χιλιάδες φορές ή μάλλον πόσες εκατοντάδες χιλιάδες φορές θα πρέπει να σφραγίσω με την hanko μου τα έγγραφα;”, αναρωτιέται ένας χρήστης του Twitter με το ψευδώνυμο “Mayumi_ma-na.”

“Υπάρχουν πολλοί τομείς που δεν εξαρτώνται πλέον από αυτές τις σφραγίδες! Γιατί δεν μπορούμε απλώς να υπογράφουμε;”, προσθέτει ο ίδιος.

Στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί 13.400 κρούσματα του κορονοϊού και περισσότεροι από 370 θάνατοι από την covid-19, όπως μετέδωσε σήμερα ο δημόσιος σταθμός NHK.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις