Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αρχίζουν σταδιακά οι πτήσεις – Άγνωστη η αιτία της βλάβης που καθήλωσε τα αεροπλάνα 1η φορά μετά την 11η Σεπτεμβρίου

ΗΠΑ: Αρχίζουν σταδιακά οι πτήσεις – Άγνωστη η αιτία της βλάβης που καθήλωσε τα αεροπλάνα 1η φορά μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Reuters

Αίρεται στις ΗΠΑ η αναστολή εσωτερικών πτήσεων μετά από τεχνικό πρόβλημα σε σύστημα της αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA). Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι προκάλεσε τη βλάβη, ενώ με εντολή του προέδρου Μπάιντεν διεξάγεται έρευνα, ακόμη και για κυβερνοεπίθεση.

Λόγω του τεχνικού προβλήματος στο σύστημα της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος αεροσκάφη σε όλες τις ΗΠΑ και να προκληθεί χάος.

Η FAA ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη (11.01.2023) ότι αίρει τελικά την αναστολή όλων των εσωτερικών πτήσεων, χωρίς η προέλευση του προβλήματος να έχει ακόμη προσδιοριστεί.

«Οι κανονικές λειτουργίες εναέριας κυκλοφορίας αποκαθίστανται σταδιακά σε όλες τις ΗΠΑ» μετά από μια αποτυχία του συστήματος παροχής πληροφοριών ασφάλειας στα πληρώματα πτήσης, ανέφερε η FAA σε tweet, διευκρινίζοντας ότι «θα συνεχίσει να ερευνά την αιτία του αρχικού προβλήματος».

ΗΠΑ: Έρευνα για πιθανή κυβερνοεπίθεση

Μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν για διεξαγωγή έρευνας για το τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης, ακολούθησε παρέμβαση της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Κάντγουελ, δήλωσε ότι το Σώμα σχεδιάζει να εξετάσει τα αίτια της διακοπής λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών της FAA που καθήλωσε αεροσκάφη σε όλη τη χώρα και προκάλεσε καθυστερήσεις ή ακυρώσεις περισσότερων από 4.000 πτήσεων στις ΗΠΑ.

«Θα εξετάσουμε τι προκάλεσε αυτή τη διακοπή και πώς η εφεδρεία παίζει ρόλο στην πρόληψη μελλοντικών διακοπών. Το κοινό χρειάζεται ένα ανθεκτικό σύστημα αεροπορικών μεταφορών», δήλωσε η Κάντγουελ. Η αναστολή των πτήσεων ήρθη λίγο πριν από τις 9 το πρωί τοπική ώρα, 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ήταν η πρώτη φορά που καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα στις ΗΠΑ από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις