Κόσμος

ΗΠΑ: Επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους 200 παιδιά μεταναστών που είχαν χωριστεί επί Τραμπ

Πάνω από 200 παιδιά μεταναστών, που χωρίστηκαν από τους γονείς τους επί της προεδρίας Τραμπ ενώθηκαν ξανά με τις οικογένειές τους, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας.

«Ως τώρα, έχουμε επανενώσει πάνω από 200 παιδιά με τους γονείς τους και υπολογίζουμε πως περίπου 1.000 παιδιά παραμένουν χωρισμένα» από τις οικογένειές τους, ανέφερε ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν μπορέσει να έρθουν σε επαφή με 500 γονείς και κάπου 400 παιδιά βρίσκονται στη διαδικασία επανένωσης με τους δικούς τους, διευκρίνισε ο υπουργός.

5.500 χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους

Επί των ημερών του Τραμπ στην προεδρία, χιλιάδες ανήλικοι χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας. Με βάση έγγραφα της αμερικανικής δικαιοσύνης, ωστόσο, ο αριθμός τους έφτασε τα 5.500.

Ήδη προτού αναλάβει την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2021, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να ασκήσει πιο «ανθρώπινη» πολιτική όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση. Μεταξύ άλλων, ίδρυσε ομάδα εργασίας για να επανενωθούν τα παιδιά και οι γονείς που χωρίστηκαν στα σύνορα.

«Θα τους επιτρέψουμε να επανενωθούν εδώ στις ΗΠΑ και θα τους δώσουμε ανθρωπιστική άδεια ώστε να έχουν κάποια σταθερότητα για περίοδο τριών ετών, ανανεώσιμη κατά περίπτωση», ανέφερε ο Μαγιόρκας.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει πει πως τάσσεται υπέρ της χορήγησης χρηματικής αποζημίωσης στις οικογένειες των μεταναστών που χωρίστηκαν στα σύνορα, όμως η κυβέρνησή του εγκατέλειψε τον Δεκέμβριο του 2021 τις διαπραγματεύσεις με δικηγόρους που τις εκπροσωπούν, χωρίς πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο να κλειστεί συμφωνία στο μέλλον.

Οι αιτούντες, που θέλουν να τους δοθούν αποζημιώσεις για τα ψυχικά τραύματα που τους προκάλεσε ο χωρισμός τους, έχουν αναγγείλει πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναφέρθηκε την Τετάρτη λεπτομερειακά σε σχέδιο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών: προβλέπει αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων και άλλων δημοσίων λειτουργών στη μεθόριο, τη στοχοποίηση των διακινητών, την επιτάχυνση των διαδικασιών, τη χορήγηση βοήθειας σε οργανώσεις που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.

Η υλοποίηση του σχεδίου ωστόσο «θα πάρει χρόνο, και χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Κογκρέσου, των πολιτειών και των τοπικών αιρετών, μη κυβερνητικών οργανώσσεων», είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί Αμερικανοί από επίθεση του ISIS στη Συρία - «Θα ανταποδώσουμε» απαντά ο Ντόναλντ Τραμπ
«Αν στοχεύετε Αμερικανούς οπουδήποτε στον κόσμο, θα περάσετε το υπόλοιπο της σύντομης ζωής σας γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα σας κυνηγήσουν, θα σας βρουν και θα σας σκοτώσουν χωρίς έλεος» λέει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο η στιγμή που σκοτώνεται ο «αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου» στο Ισραήλ - Παραβίαση της εκεχειρίας καταγγέλλει η Χαμάς
Στο βίντεο, φαίνονται τρία οχήματα να κινούνται το ένα πίσω από το άλλο σε δρόμο της Γάζας και ξαφνικά το τελευταίο, ένα αυτοκίνητο, ανατινάσσεται από αεροπορικό χτύπημα του IDF
Παλαιστίνιοι περνούν με το αυτοκίνητό τους δίπλα από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο μετά από ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας
Συναγερμός στις φυλακές Κύπρου: Κρατούμενος αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του – «Ανώτεροι» κατάδικοι φέρεται να τον χρησιμοποιούσαν ως «υπηρέτη»
Πηγές από το περιβάλλον των φυλακών, λένε ότι ο 23χρονος φέρεται να ήταν «σκλάβος» ισχυρότερων κρατουμένων, καθαρίζοντας κελιά και πλένοντας ρούχα υπό καθεστώς φόβου, πράγμα που ο νεαρός δεν άντεξε
Φυλακή