Κόσμος

ΗΠΑ και ΕΕ αντιδρούν στην κράτηση του Αλεξέι Ναβάλνι μετά την άφιξή του στη Ρωσία

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κράτηση του Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας από τη Γερμανία. Ο επικριτής του Κρεμλίνου νοσηλευόταν από το περασμένο καλοκαίρι σε νοσοκομείο του Βερολίνου καθώς είχε δηλητηριαστεί με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν Αλεξέι Ναβάλνι την Δευτέρα (18/1) ότι δεν τους έχει δοθεί πρόσβαση στον πελάτη τους από χθες, Κυριακή (17/1) και ότι είναι άγνωστη η κατάστασή του. 

Θέση για την κράτηση του Ρώσου πολιτικού πήρε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη» και ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

 

Η κράτηση του επικριτή του Κρεμλίνου προκάλεσε την αντίδραση και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. «Η Ρωσία δεσμεύεται από το Σύνταγμά της και από τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς την αρχή του κράτους δικαίου και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. Οι αρχές αυτές θα πρέπει, φυσικά, να ισχύουν και για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα», αναφέρει ο Μάας σε ανακοίνωσή του.

 

Από την πλευρά του το Λονδίνο ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και κάλεσε την Μόσχα να εξηγήσει πώς ο Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με ένα χημικό όπλο. «Είναι φρικτό ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, το θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ. «Αντί να διώκει τον κ. Ναβάλνι η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικό έδαφος», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Τόμας Πέτριτσεκ επιθυμεί να συζητηθεί η σύλληψη του Ναβάλνι και η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας σε σχέση με το συμβάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Η σύλληψη του @ναβάλνι είναι πολιτικά υποκινούμενη. Συνελήφθη για τις απόψεις του, όχι για αυτό για το οποίο κατηγορείται επισήμως. Το ρωσικό καθεστώς, ως εκ τούτου, παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα επιδιώξω να συζητηθεί αυτό στην επόμενη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ», έγραψε ο Πέτριτσεκ στο Twitter προσθέτοντας ότι « ο @ναβάλνι έχει τη στήριξή μου. Θα προτείνω μια συζήτηση για πιθανές κυρώσεις».

Σε σχέση με τα διάφορα σχόλια για την σύλληψή του, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα συμβούλευσε τους αξιωματούχους τρίτων χωρών να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να επικεντρώνονται σε εσωτερικά ζητήματα.

“K. Σάλιβαν (Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) καθώς και πολλές άλλες προσωπικότητες ξένων χωρών που δίνουν στη δημοσιότητα προκατασκευασμένα σχόλια: σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο, μην καταπατάτε την εθνική νομοθεσία κυρίαρχων κρατών και ασχοληθείτε με τα προβλήματα των χωρών σας”, έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook μετά την έκκληση του Σάλιβαν για την απελευθέρωση του Ναβάλνσι μέσω Twitter.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι εκδηλώσεις οργής των δυτικών χωρών για τη σύλληψη του Ναβάλνι είναι σχεδιασμένες για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες τους από τα εσωτερικά προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
9
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS