Σάββατο, 2 Μαρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ρωσική εταιρεία που πουλούσε πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ρωσική εταιρεία που πουλούσε πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα
photo Reuters

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ακόμη πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα αλλά και σε μια ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία.

Οι κυρώσεις κατά της εταιρείας Rosneft ήρθαν γιατί διέθεταν στις διεθνείς αγορές πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, προκαλώντας την οργή του Ντόναλντ Τραμπ που τους κατηγόρησε πως προσφέρουν “γραμμή ζωής” στην κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο.

Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στο να ασκήσει πιέσεις στην Ρωσία η οποία κατά τις ΗΠΑ είναι ο βασικός στυλοβάτης της κυβέρνησης Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στον αντιπρόεδρο της Rosneft Ντιντιέ Κασιμίρο και στην θυγατρική της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Trading, S.A, με τα επιχείρημα ότι διέθεταν στις διεθνείς αγορές πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Αυτό ισχυρίσθηκε σε τηλεφωνική της ενημέρωση στους δημοσιογράφους, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλλε κυρώσεις στην ρωσική εταιρεία Rosneft Trading, S.A και τον πρόεδρο της Ντιντιέ Κασιμίρο επειδή ενεργούσε ως μεσολαβητής πουλώντας σε όλο τον κόσμο το πετρέλαιο της Βενεζουέλας εξ ονόματος της μη νόμιμης κυβέρνησης Μαδούρο», δήλωσε η ίδια.

Η Ουάσιγκτον παρέχει με την απόφαση της αυτή την γενική άδεια σε χώρες και εταιρείες διάρκειας 90 ημερών για να ολοκληρώσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με την Rosneft Trading.

Βάσει της απόφασης της Ουάσιγκτον για την επιβολή κυρώσεων, παγώνουν επίσης στις ΗΠΑ τα οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft Trading, S.A που έχει την έδρα του στην Γενεύη όπως και του προέδρου της Ντιντιέ Κασιμίρο.

Η υψηλόβαθμος αξιωματούχος, δήλωσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ενεργειακές αγορές θα παραμείνουν σταθερές καθώς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου η προσφορά είναι επαρκής».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι η Rosneft Trading, S.A και ο πρόεδρος της αναλάμβαναν την πώληση και την μεταφορά του αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας» και οι «Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να προστατέψουν την κλοπή των πετρελαϊκών περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας από το διεφθαρμένο καθεστώς του Μαδούρο».

Η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων κατά της Rosneft Trading, S.A ελήφθη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συζήτησε το Σάββατο το θέμα με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις