Σάββατο, 25 Μαΐ
23oC Αθήνα

ΗΠΑ: Μυστήριο με την εξαφάνιση του αιμοσταγή εκτελεστή του ISIS, «Τζιχάντι Τζορτζ»

ΗΠΑ: Μυστήριο με την εξαφάνιση του αιμοσταγή εκτελεστή του ISIS, «Τζιχάντι Τζορτζ»

Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, εξέτιε την ποινή του ο διαβόητος αιμοσταγής εκτελεστής του ISIS, «Τζιχάντι Τζορτζ», αλλά πλέον δεν είναι εκεί. Δεν έχει αποδράσει μεν, αλλά κανείς δεν ξέρει που είναι με αποτέλεσμα να επικρατεί μυστήριο για το που ακριβώς βρίσκεται.

Ο κατά κόσμον Αλεξάντα Κότι, στέλεχος του ISIS και ένας από τους αρχιεκτελεστές του Ισλαμικού Κράτους, είχε καταδικαστεί το 2021 στις ΗΠΑ σε ισόβια κάθειρξη για βασανιστήρια και δολοφονίες με αποκεφαλισμό ομήρων από τη Δύση.

Ο δολφόνος του ISIS, βρισκόταν φυλακισμένος εδώ και 6 μήνες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, Κάνααν στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Δεν φαίνεται, όμως, να είναι επίσημα πλέον εκεί και ουδείς αρμόδιος έχει πάρει θέση για το που βρίσκεται.

Μάλιστα στα αρχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Φυλακών των ΗΠΑ, ο «Τζιχάντι Τζορτζ» δεν είναι ανάμεσα στους κρατουμένους της φυλακής Κάνααν. Στον επίσημο ιστότοπο της εν λόγω φυλακής, αναφέρεται ως «μη υπό κράτηση».

Η αποτρόπαια δράση του

Ο 39χρονος Βρετανός είχε προκαλέσει τρόμο και αποτροπιασμό σε όλο τον κόσμο. Σε βίντεο που έδινε στη δημοσιότητα ο ISIS, ο Αλεξάντα Κότι εκτελούσε με αποκεφαλισμό ομήρους από τη Δύση. Στα βίντεο είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με μάσκα, αλλά οι Αμερικανοί εντόπισαν την ταυτότητά του. Δεν τον συνέλαβαν, πάντως, εκείνοι.

Συνελήφθη από την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία τον Ιανουάριο του 2018 και παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ στις ΗΠΑ το 2020.

Ο «Τζιχάντι Τζορτζ» δικάστηκε στις ΗΠΑ, ομολόγησε την ενοχή του για οκτώ κακουργήματα (απαγωγές, βασανιστήρια, δολοφονίες) και καταδικάστηκε σε ισόβια.

Ο 39χρονος, ο οποίος είναι Βρετανός πολίτης, προσηλυτίστηκε από τον ISIS, έγινε μέλος του και εκτελεστής του και έδρασε στη Συρία από το 2012 έως το 2015. Φυλακίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι αφού ομολόγησε την ενοχή του το 2021 για οκτώ ποινικές κατηγορίες σχετικά με την απαγωγή, τα βασανιστήρια και τον αποκεφαλισμό ομήρων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Δεν απέδρασε

Τα σενάρια από τις ΗΠΑ αναφέρουν, βέβαια, ότι ο διαβόητος εκτελεστής του ISIS δεν έχει αποδράσει. Για το πού βρίσκεται όμως, ουδείς έχει απαντήσει επίσημα ακόμα. Πληροφορίες αναφέρουν πως είτε είναι στην φυλακή Κάνααν, αλλά οι αρχές δεν θέλουν να… φαίνεται στη λίστα των κρατουμένων, είτε ότι έχει μεταφερθεί υπό άκρα μυστικότητα σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Η Μπέθανι Χέινς, κόρη ενός από τα θύματά του, είπε στην DailyMail, ότι ο Κότι δεν έχει διαφύγει και συνεχίζει να βρίσκεται εντός φυλακής στις ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις