Παρασκευή, 10 Μαΐ
20oC Αθήνα

ΗΠΑ: Παραμένει το λουκέτο γιατί… όλοι χάνουν τις προθεσμίες

ΗΠΑ: Παραμένει το λουκέτο γιατί… όλοι χάνουν τις προθεσμίες

Δεν το… έχουν στις ΗΠΑ με τις προθεσμίες. Δεν την πέτυχαν στο Κογκρέσο, δεν την πέτυχαν ούτε στη Γερουσία. Και κάπως έτσι το shutdown, το λουκέτο στο ομοσπονδιακό κράτος παραμένει. Και έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για να… προλάβουν (αυτή τη φορά).

Υπάρχουν τα καλά και τα κακά νέα για τις ΗΠΑ. Ας ξεκινήσουμε από τα καλά: Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως το 2019. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Και αφού ενέκρινε τον προϋπολογισμό, έστειλε το νομοσχέδιο προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ως εδώ καλά. Δεν το έκανε όμως μέσα στο χρόνο που έπρεπε.

Shutdown σημαίνει αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών: η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει πλέον πιστώσεις και από τεχνική άποψη θα στείλει στο ταμείο ανεργίας εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους — για δεύτερη φορά φέτος

Και έτσι, έδωσε μεν το «πράσινο» φως για τον προϋπολογισμό αλλά δεν μπόρεσε να άρει το shutdown, το “λουκέτο” και την αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Τώρα το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από τους Δημοκρατικούς και είναι αβέβαιο αν θα εγκριθεί.

Υπάρχουν, βέβαια, ακόμα ελπίδες. Και μάλιστα ακόμα και να αρθεί το αδιέξοδο πριν ξεκινήσει η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών (σ.σ. πρωί Παρασκευής, τοπική ώρα). Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Βουλή των Αντιπροσώπων περάσει εγκαίρως το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και στη συνέχεια αυτό υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το νέο shutdown στις ΗΠΑ

Επισήμως η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σταμάτησε στις 07:00 ώρα Ελλάδας.

https://www.newsit.gr/kosmos/ipa-deyteri-fora-louketo-sto-kratos/2411696/

Είναι η δεύτερη φορά που αναστέλλεται εν μέρει η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η πρώτη παράλυση του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί την 20ή Ιανουαρίου (σ.σ. ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ) και διήρκεσε τρεις ημέρες.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο ποια διαδικασία θα ακολουθήσει το Κογκρέσο, ούτε αν θα επηρεαστούν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες σήμερα.

Η υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα «διαφέρει ανά υπηρεσία» και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι «θα πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία τους για να λάβουν οδηγίες».

Το “γεράκι” των ΗΠΑ που μπλόκαρε τα πάντα

Οι γερουσιαστές δυσκολεύθηκαν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις που πρόβαλε την τελευταία στιγμή ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ. Θεωρείται «γεράκι» στα δημοσιονομικά θέματα. Ένας φιλελεύθερος πολιτικός που ήταν αντίθετος στις δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται από έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Είναι ο άνθρωπος που καθυστέρησε τη διαδικασία έγκρισης του συμβιβασμού μεταξύ των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών για τη χρηματοδότηση του κράτους την επόμενη διετία. Πως; Καταθέτοντας τροπολογία που προβλέπει την επανεπιβολή ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Ο Ραντ Πολ – Φωτογραφία EPA

Ο προϋπολογισμός

Το νομοσχέδιο των 600 σελίδων προτείνει αύξηση των δαπανών του κράτους κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως για την άμυνα και τις εσωτερικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Στόχος είναι να τερματιστούν οι διαρκείς αναζητήσεις συμβιβασμών για τη αναχρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους. Αυτού δηλαδή που έχει γίνει… κανόνας κι εμποδίζει το αμερικανικό δημόσιο να κάνει έστω λίγο πιο μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για τις δαπάνες του και τις επενδύσεις του.

Το σχέδιο δίνει στον Τραμπ τη δυνατότητα να τηρήσει μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του: την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

Οι δημοκρατικοί από την πλευρά τους εξασφαλίζουν μια συγκρίσιμη αύξηση δαπανών για μη στρατιωτικής φύσης σκοπούς, όπως η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης των οπιοειδών, η ασφαλιστική κάλυψη των φτωχότερων παιδιών, οι επενδύσεις στις υποδομές, η χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκείνες τις αμερικανικές Πολιτείες που επλήγησαν από καταστροφές, κυκλώνες και πυρκαγιές, το 2017.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις