Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΗΠΑ: “Πληρωμένη” η ενάγουσα στην υπόθεση Roe v. Wade που οδήγησε στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων

ΗΠΑ: “Πληρωμένη” η ενάγουσα στην υπόθεση Roe v. Wade που οδήγησε στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων
Reuters

Η ενάγουσα στην υπόθεση Roe v. Wade, που οδήγησε στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ είπε σε ντοκιμαντέρ πως την πλήρωσαν για να αλλάξει στρατόπεδο.

Η Νόρμα Μακόρβεϊ, η γυναίκα που έγινε γνωστή ως «Jane Roe» στην υπόθεση Roe v. Wade (Ρόου εναντίον Γουέιντ) η οποία οδήγησε στην απόφαση ορόσημο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων που εξέδωσε το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποκάλυψε πως είχε πει ψέματα, όταν είχε αλλάξει στρατόπεδο και ενταχθεί στο κίνημα κατά των αμβλώσεων, εξηγώντας πως την πλήρωσαν για να το κάνει!

Σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε πριν από τον θάνατό της το 2017 και πρόκειται να προβληθεί την Παρασκευή, η Μακόρβεϊ κάνει μια «επιθανάτια ομολογία», όπως την αποκαλεί. «Πήρα τα χρήματά τους και με πήγαν μπροστά στις κάμερες και μου είπαν τι να πω», λέει μπροστά στην κάμερα. «Το έκανα και μάλιστα καλά. Είμαι καλή ηθοποιός». «Αν μια νέα γυναίκα θέλει να κάνει άμβλωση, δεν με αφορά. Γι’ αυτό το λένε επιλογή», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: “Αναγεννημένη χριστιανή…”

Το ντοκιμαντέρ «AKA Jane Roe» θα μεταδοθεί την Παρασκευή (22.05.2020) από το καλωδιακό κανάλι FX, όμως οι τηλεοπτικοί συντάκτες το είδαν νωρίτερα. Ακολουθεί τα πολυτάραχα νιάτα της Μακόρβεϊ, περιγράφει το πώς έγινε το δημόσιο πρόσωπο του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και τη μεταστροφή της στα χρόνια του 1990, όταν ανακοίνωσε πως βαπτίσθηκε ως αναγεννημένη χριστιανή και έκανε εκστρατεία κατά των αμβλώσεων. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε τους τελευταίους μήνες της ζωής της και πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 69 ετών το 2017 στο Τέξας.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973 ήταν για δεκαετίες το επίκεντρο μιας διχαστικής συζήτησης περί πολιτικής, νόμου και ηθικής. Ο αιδεσιμότατος Ρόμπερτ Σενκ, ένας από τους ευαγγελικούς πάστορες που εργάσθηκαν με την Μακόρβεϊ μετά την μεταστροφή της στον χριστανισμό στα μέσα των χρόνων του 1990, εξεπλάγη όταν είδε τη συνέντευξή της στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ.

Ο Σενκ είπε ότι το κίνημα κατά των αμβλώσεων εκμεταλλεύθηκε τις αδυναμίες της για τους δικούς του σκοπούς και παραδέχθηκε πως η Μακόρβεϊ πληρωνόταν για τις εμφανίσεις της για λογαριασμό του κινήματος. «Αυτό που κάναμε με την Νόρμα ήταν πολύ αντιδεοντολογικό», λέει ο Σενκ στο ντοκιμαντέρ.

Σε μια χωριστή καταχώριση την Τρίτη (19.05.2020), στο μπλογκ του, ο Σενκ έγραψε πως ελπίζει ότι ο κόσμος θα δει το «AKA Jane Roe». «Θα με δείτε να εκφράζω βαθιά λύπη για το πώς ηγέτες του κινήματος (όπως εγώ) κακομεταχειρισθήκαμε την Νόρμα», έγραψε στο μπλογκ.

«Το όνομα και η φωτογραφία της έφεραν πολλά δολάρια στην οργάνωσή μου και σε πολλές άλλες, όμως τα χρήματα που της δώσαμε ήταν λίγα. Προσπάθησα αρκετές φορές να το διορθώσω με ένα επιπλέον τσεκ, αλλά η συναλλαγή ουδέποτε ήταν δίκαιη».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις