Παρασκευή, 23 Φεβ.
15oC Αθήνα

ΗΠΑ: Χαιρετίζουμε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα

ΗΠΑ: Χαιρετίζουμε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα
Φωτογραφία Αρχείου

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα με στόχο τη διασφάλιση της ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο καλωσορίζει την επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα.

Αυτό δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενόψει της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη (7.12.2023) και της συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πιο αναλυτικά, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, «οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις εποικοδομητικές επαφές μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων Τουρκίας και Ελλάδας. Μας ενθαρρύνει η συνεδρίαση του επερχόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την ηρεμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με το θέμα της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε στο να διατυπώσει την πάγια πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση και τον σχολιασμό προτεινόμενων πωλήσεων ή μεταφορών αμυντικού εξοπλισμού έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Τέλος, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να καλωσορίσουν τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις