Κόσμος

Ιράν: Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Γιούλια Γιούζικ συνελήφθη για προβλήματα με τη βίζα της

Τα... γυρίζει το Ιράν αναφορικά με την σύλληψη της Ρωσίδας δημοσιογράφου Γιούλια Γιουζίκ για κατασκοπεία την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως επισημαίνει η Τεχεράνη τελικά κρατείται διότι υπάρχει πρόβλημα με τη βίζα της.

Την είδηση για την  Γιούλια Γιουζίκ μεταδίδει το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ISNA), επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρανού κυβερνητικού εκπροσώπου Αλί Ραμπίι, όπως και το πρακτορείο TASS.

«Το ζήτημα αυτό δεν σχετίζεται με κατασκοπευτική δραστηριότητα» δήλωσε ο Ράμπιι και προσέθεσε ότι «απ’ ό,τι γνωρίζω, οι λόγοι της σύλληψής της σχετίζονται με το ζήτημα απόκτησης βίζας». Η Ρωσίδα δημοσιογράφος συνελήφθη στις 2 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο της Τεχεράνης στο οποίο διέμενε.

[read4more]

Υπενθυμίζουμε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον Ιρανό πρεσβευτή στην Μόσχα Μεχντί Σαναΐ, για να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με την σύλληψή της. Ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η συλληφθείσα στην Τεχεράνη Ρωσίδα Γιούλια Γιούζικ σύντομα θα αφεθεί ελεύθερη.

Η Γιούλια Γιούζικ έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στα έντυπα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» και «Ρούσκι Newsweek». Το 2003 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Οι νύφες του Αλλάχ», το οποίο την έκανε παγκοσμίως γνωστή και μεταφράσθηκε και κυκλοφόρησε σε εννέα χώρες. Στο βιβλίο της αναφέρεται στις γυναίκες τρομοκράτισσες στην Ρωσία, και περιγράφει λεπτομερώς το πώς νεαρές γυναίκες του Καυκάσου μετατρέπονται σε «ζωντανές βόμβες», εξετάζοντας τα βαθύτερα αίτια μιας τέτοιας μεταμόρφωσης.

Αργότερα η Γιούζικ εξέδωσε ένα ακόμη βιβλίο με τίτλο « το Λεξικό του Μπεσλάν», το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 100 συνεντεύξεις με πρώην ομήρους τρομοκρατών κατά την διάρκεια της κατάληψης σχολείου στο Μπεσλάν την 1η Σεπτεμβρίου του 2004. Το βιβλίο της προλογίζει η βραβευθείσα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στη δίνη του πολέμου η Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί σε Ισραήλ και Ιράν – Έκρηξη σε πετρελαιοφόρο στο Κουβέιτ
Η ανησυχία εντείνεται καθώς ένας Ιρανικός πύραυλος που αναχαιτίστηκε στην Τουρκία φέρεται να κατευθυνόταν προς τη βάση Ιντσιρλίκ, ενώ μία ιρανική φρεγάτα βυθίστηκε ανοιχτά της Σρι Λάνκα
Βομβαρδισμοί στην Τεχεράνη
Γιγαντώνεται η σύρραξη στη Μέση Ανατολή: Πολεμική νύχτα με βομβαρδισμούς στην Τεχεράνη και εισβολή Κούρδων μαχητών στο Ιράν
Την ίδια ώρα, το Ιράν απειλεί να χτυπήσει πυρηνική εγκατάσταση του Ισραήλ αν επιδιωχθεί αλλαγή καθεστώτος. Στοχεύει την πυρηνική εγκατάσταση της Ντιμόνα
U.S. Navy
Αναστάτωση στο Ακρωτήρι της Κύπρου το βράδυ της Τετάρτης: Ήχησαν σειρήνες – Το μήνυμα για απειλή
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου «σε σχέση με την ενεργοποίηση μέτρων ασφαλείας που σημειώθηκε νωρίτερα στις Βρετανικές Βάσεις, διευκρινίζεται ότι δεν έχει εντοπιστεί οποιαδήποτε απειλή»
Ακρωτήρι 7
«Η Ισπανία θα συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό», λέει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ – Διαψεύδει η Μαδρίτη
«Νομίζω ότι άκουσαν το μήνυμα του προέδρου χθες δυνατά και καθαρά. Καταλαβαίνω ότι τις τελευταίες ώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τον αμερικανικό στρατό», είπε σε ενημέρωση δημοσιογράφων
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ 10