Σάββατο, 25 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ισπανία: Προβληματισμός Πουτζδεμόν για το “άκυρο” στην προεδρία εξ’ αποστάσεως

Ισπανία: Προβληματισμός Πουτζδεμόν για το “άκυρο” στην προεδρία εξ’ αποστάσεως

“Τέλειωσαν τα ψέμματα” όπως όλα δείχνουν για τον Κάρλες Πουτζδεμόν, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, που του έριξε “άκυρο” στο να χρισθεί πρόεδρος της Καταλονίας… από απόσταση.

Σύμφωνα με βουλευτή του κόμματός του, ο Πουτζδεμόν σκέφτεται τώρα να ζητήσει άδεια από την δικαιοσύνη προκειμένου να παραστεί στο Καταλανικό κοινοβούλιο και να παραστεί στην τελετή “ενθρόνισης”.

Ο Πουτζδεμόν θα ζητήσει «μέσα στις επόμενες ώρες» την άδεια της δικαιοσύνης προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση που προβλέπεται να διεξαχθεί την Τρίτη στο καταλανικό κοινοβούλιο για την ψηφοφορία της ανάδειξης του νέου προέδρου, δήλωσε βουλευτής του κόμματός του, ο Ζοζέπ Ρουλ, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Καταλονίας.

Το “άκυρο” του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Ο Πουτζδεμόν , εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον ρόλο του στην προσπάθεια απόσχισης της περιφέρειας της οποίας ήταν πρόεδρος, δεν μπορεί να εκλεγεί εξ αποστάσεως, υποστήριξαν οι δικαστές. Πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία, να παραδοθεί στις αρχές και στη συνέχεια να ζητήσει την άδεια ανακριτή προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρία εκλογής του νέου προέδρου, αποφάσισαν οι δικαστές.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να διαφύγει από τις δικαστικές διώξεις μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που παρέμεινε νεκρό γράμμα.

Το περιβάλλον του δήλωνε έως και χθες πως θα μπορούσε να εκλεγεί μέσω τηλεδιάσκεψης ή δι΄αντιπροσώπου. Ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θα προτιμούσε να επιστρέψει στην Ισπανία υπό την προϋπόθεση ότι θα του δοθούν εγγυήσεις πως δεν πρόκειται να συλληφθεί.

Ο Ρουλ δεν διευκρίνισε αν ο πρώην πρόεδρος είναι έτοιμος αυτή τη φορά να συλληφθεί άμα τη επιστροφή του.

Μοναδικός υποψήφιος

Ο Πουτζδεμόν είναι ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης μετά τη νίκη των αυτονομιστικών κομμάτων στις πρόωρες εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε η Μαδρίτη.

Όμως βουλευτής ενός άλλου αυτονομιστικού κόμματος άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα ότι θα μπορούσε να δείξει πατριωτισμό και να δεχθεί να αντικατασταθεί.

«Είναι απαραίτητο να έχουμε κυβέρνηση, αν πρέπει να θυσιάσουμε τον πρόεδρο Πουτζδεμόν οφείλουμε να τον θυσιάσουμε», δήλωσε στην εφημερίδα La Vanguardia ο Ζοάν Τάρντα, της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC).

Η Καταλονία τέθηκε υπό την επιτροπεία της Μαδρίτης μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της στις 27 Οκτωβρίου και η κεντρική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι δεν θα ξαναβρεί την αυτονομία της όσο δεν υπάρχει περιφερειακή κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να καταστρέψουμε τη μεγάλη νίκη στις εκλογές τις 21ης Δεκεμβρίου», συνέχισε ο Ζοάν Τάρντα. «Ο Κάρλες Πουτζδεμόν , είτε είναι πρόεδρος της Καταλονίας τα επόμενα χρόνια είτε όχι, θα είναι πάντα πρόεδρος και θα περάσει στην Ιστορία».

“Μόνο τον Πουτζδεμόν θέλουμε να προτείνουμε για πρόεδρο”

Όμως το κόμμα του Πουτζντεμόν, Μαζί για την Καταλονία (JxCat), δήλωσε ότι δεν σκέπτεται να προτείνει άλλον υποψήφιο.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β για τη δημοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κόμματος Εντουάρντ Πουζόλ. «Είναι η βούληση του λαού να εκλεγεί ο Πουτζδεμόν , έχει κάθε δικαίωμα να αναλάβει πρόεδρος».

Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Ρότζερ Τόρεντ, ο οποίος διόρισε επίσημα τον Κάρλες Πουτζδεμόν ως υποψήφιο, δεν αντέδρασε σήμερα στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι δικαστές τον προειδοποίησαν όπως και τα άλλα μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου για τις «ευθύνες, περιλαμβανομένων ποινικών» που θα αναλάβουν αν απειθήσουν στο Δικαστήριο.

Η προηγούμενη πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαδέλ, διώκεται για απείθεια στις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Παραδέχθηκε πως οι διώξεις αυτές ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να μην διεκδικήσει νέα θητεία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις