Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Ισπανία: Σάλος με την καμπάνια κατά του body shaming – Έγινε χωρίς την άδεια των μοντέλων

Ισπανία: Σάλος με την καμπάνια κατά του body shaming – Έγινε χωρίς την άδεια των μοντέλων

Η πολυσυζητημένη καμπάνια στην Ισπανία, κατά του body shaming, «Όλα τα σώματα είναι σώματα παραλίας», παρά το όμορφο μήνυμα που φιλοδοξεί να περάσει, ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των μοντέλων που απεικονίζονται στην αφίσα του. Όπως αναφέρουν δύο από τα μοντέλα, δεν έδωσαν ποτέ την άδειά τους για να χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες τους.

Την κυβέρνηση της Ισπανίας, και συγκεκριμένα το υπουργείο ισότητας της χώρας κατήγγειλε αρχικά μοντέλο από τη Βρετανία, που συμμετείχε – εν αγνοία του – στην καμπάνια. Όπως λέει η ίδια η Sian Green-Lord, εκτός από το ότι η εικόνα της χρησιμοποιήθηκε, χωρίς τη συγκατάθεσή της, το προσθετικό πόδι της «σβήστηκε» στο photoshop. 

Η 32χρονη εξέφρασε την οργή της μέσα από μία σειρά stories στο Instagram στα οποία εξηγεί στους followers της ότι «έτρεμε από οργή» όταν είδε ότι η φωτογραφία της είχε υποστεί επεξεργασία στο photoshop κατά την οποία αφαιρέθηκε το προσθετικό της πόδι. Η ίδια εξήγησε ότι και το μαγιό της είχε υποστεί επεξεργασία.

Η κοπέλα δηλώνει ότι έμαθε την ύπαρξη της καμπάνιας αφότου οι φίλοι της τής έστειλαν μηνύματα σχετικά. Η Sian Green-Lord είναι η δεύτερη γυναίκα που εμφανίζεται στην καμπάνια και ισχυρίζεται ότι οι φωτογραφίες της χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την άδειά της, αφού, την Παρασκευή (29/07) η Nyome Nicholas-Williams από το Λονδίνο δήλωσε στο BBC ότι, στην αφίσα του ισπανικού υπουργείο χρησιμοποιήθηκε και μία φωτογραφία από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

 

Στην αφίσα της καμπάνιας εμφανίζονται πέντε γυναίκες – μεταξύ των οποίων και μία που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή – στην παραλία, με το σύνθημα «Το καλοκαίρι είναι δικό μας». 

Η «συγγνώμη» του δημιουργού

Συγγνώμη για τη χρήση φωτογραφιών χωρίς άδεια ζήτησε την Πέμπτη (28/07/2022) ο δημιουργός της καμπάνιας, Arte Mapache. «Δεδομένων των – δικαιολογημένων – αντιδράσεων για τα δικαιώματα χρήσης των φωτογραφιών, αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να επανορθώσω είναι να μοιραστώ τα χρήματα που έλαβα για την καμπάνια, με τους ανθρώπους που εμφανίζονται σε αυτήν», δήλωσε. «Αποδέχομαι τα λάθη μου και ελπίζω να τα διορθώσω το συντομότερο δυνατό. Προσπαθώ να αποκαταστήσω τη ζημιά που προκλήθηκε», πρόσθεσε.

Η ισπανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν έχει σχολιάσει τις αντιδράσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις