Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ισπανία: Συνελήφθησαν τρία άτομα που πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα, πέντε πνίγηκαν

Ισπανία: Συνελήφθησαν τρία άτομα που πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα, πέντε πνίγηκαν
Reuters

Τρία άτομα που κατηγορούνται ότι πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα, με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να πνιγούν στα ανοιχτά του Κάδιξ τον περασμένο Νοέμβριο, συνέλαβε σήμερα Δευτέρα (18.03.2024) η αστυνομία στην Ισπανία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, τρία άτομα, δύο άνδρες και μία γυναίκες, συνελήφθησαν στην περιοχή του Αλγεθίρας με την κατηγορία ότι εξανάγκασαν τους μετανάστες, απειλώντας τους με ένα μαχαίρι, να πηδήξουν στη θάλασσα, σε ένα σημείο με ισχυρά ρεύματα, παρότι γνώριζαν ότι πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν κολύμπι.

Πιστεύεται επίσης ότι οι τρεις ύποπτοι είναι μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Σε πλάνα που αναρτήθηκαν στα social media τον περασμένο Νοέμβριο διακρίνεται ένα φουσκωτό να κάνει κύκλους, εν μέσω θαλασσοταραχής και κάποιους που επιβαίνουν σε αυτό να σπρώχνουν άλλους στη θάλασσα.

Η αστυνομία, που προχώρησε στις συλλήψεις αφού εντόπισε το σκάφος, ανέφερε ότι επέβαιναν τουλάχιστον 37 μετανάστες, οι οποίοι είχαν πληρώσει από 3.000 έως 12.000 ευρώ ο καθένας για να τους μεταφέρουν από την Κενίτρα του Μαρόκου στο Κάδιξ.

Παρά το γεγονός ότι δεν απέχει πολύ από το Μαρόκο, το Κάδιξ δεν είναι συνήθης προορισμός για τους μετανάστες, επειδή σε αυτήν την περιοχή του Ατλαντικού η θάλασσα είναι συχνά ταραγμένη. Επιπλέον, τα σκάφη μπορεί να εντοπιστούν εύκολα, λόγω της εγγύτητάς της με το Γιβραλτάρ, που επιτηρείται στενά.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία με σκάφος τους πρώτους δύο μήνες του έτους τετραπλασιάστηκε (13.485) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Σύμφωνα με την οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walking Borders, 6.618 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ισπανία το 2023.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις