Τρίτη, 23 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ισραήλ: Δικαστήριο επικύρωσε την παράταση του «λουκέτου» του Al Jazeera για ακόμη 45 ημέρες

Ισραήλ: Δικαστήριο επικύρωσε την παράταση του «λουκέτου» του Al Jazeera για ακόμη 45 ημέρες
ΦΩΤΟ Reuters

Δικαστήριο στο Ισραήλ θεώρησε αποδεδειγμένο ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Al Jazeera, και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, «Kan», το δικαστήριο του Τελ Αβίβ, βασιζόμενο σε «εμπιστευτικά» έγγραφα χαρακτήρισε το κανάλι δίαυλο προπαγάνδας της Χαμάς.

Με το σκεπτικό αυτό, ενέκρινε την παράταση του – διατεταγμένου από το κράτος – κλεισίματος του Al Jazeera του Κατάρ για άλλες 45 ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, χθες Πέμπτη.

Την περασμένη εβδομάδα η ισραηλινή δικαιοσύνη είχε ήδη επικυρώσει τη διακοπή της μετάδοσης όλου του περιεχομένου του δικτύου στο Ισραήλ για 35 ημέρες. Θεώρησε αποδεδειγμένο πως το μέσο εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, εξαιτίας της φερόμενης σχέσης του με τη Χαμάς.

Κατά την ίδια πηγή, το Al Jazeera φέρεται για παράδειγμα να είχε «εξηγήσει» σε εκπομπή του πώς μπορούν να καταστραφούν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ – το καλωδιακό και δορυφορικό σήμα του, όπως και το περιεχόμενό του που αναρτάται στον ιστότοπό του κι ευρύτερα στο διαδίκτυο – απαγορεύθηκε στις αρχές Μαΐου από την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Το ίδιο το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ απορρίπτει τις ισραηλινές κατηγορίες περί προκατάληψης και προπαγάνδας, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση και έχει δεσμευτεί πως θα την αμφισβητήσει νομικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις