Κόσμος

Ισραήλ: Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – «Ποτάμι» οργής στις κηδείες των 12 παιδιών που σκοτώθηκαν από ρουκέτα

Ένα πένθιμο «ποτάμι» από χιλιάδες κόσμου που ξεχύλιζε από οργή και θρήνο, ξεχύθηκε σήμερα (28.07.2024) στο Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ για την κηδεία των 12 παιδιών που σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση ενώ έπαιζαν σε υπαίθριο χώρο.

Το Ισραήλ, που παραμένει μουδιασμένο από την επίθεση με ρουκέτα που έπληξε χθες γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν από την οποία έχασαν τη ζωή τους12 παιδιά και νέοι, ορκίστηκε να προβεί σε βαριά αντίποινα.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ τη στιγμή που η παραστρατιωτική οργάνωση αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το πλήγμα αυτό ενώ ενισχύονται οι φόβοι για κλιμάκωση στην περιοχή.

Πολλοί ήταν αυτοί, από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους στις κηδείες, οι οποίοι αποδοκίμασαν υπουργούς της κυβέρνησης που «τόλμησαν» να παραστούν.

israel

Πλάνα που προβλήθηκαν από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έδειχναν πολλούς να διαμαρτύρονται για την παρουσία ισραηλινών υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, στην κηδεία.

israel

«Φύγε από εδώ, εγκληματία. Δεν σε θέλουμε στο Γκολάν», φώναξε ένας διαδηλωτής στον Smotrich.

Ο υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Idit Silman, ο υπουργός Οικονομίας Nir Barkat και ο υπουργός Ενέργειας Eli Cohen αντιμετώπισαν παρόμοιες διαμαρτυρίες.

israel

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ένα τοπικό Φόρουμ έστειλε επιστολή στους υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης ζητώντας τους να μην παραστούν στην κηδεία.

«Μην έρθετε. Δεδομένης της ευαισθησίας της κατάστασης, σας ζητάμε να μην μετατρέψετε αυτή τη σφαγή σε πολιτικό γεγονός. Απαιτούμε μια ήσυχη θρησκευτική κηδεία σύμφωνα με τα έθιμα των Δρούζων», αναφέρεται στην επιστολή.

israel

israel

«Τώρα έρχεστε εδώ; Δέκα μήνες δεν ήρθατε!», φώναξε ένας άνδρας με στρατιωτική στολή προς τον υπουργό Στέγασης Νιρ Μπάρκατ και τον υπουργό Προστασίας Περιβάλλοντος Ιντίτ Σιλμάν, υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.

«Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτυπάει το Τελ Αβίβ και εσείς κάνετε την Υεμένη άνω κάτω! Γιατί η Βηρυτός είναι ακόμα εκεί; Γιατί υπάρχει ακόμα Βηρυτός, καθόλου;», ρώτησε ένας άνδρας θυμωμένος.

Επιστρέφει εκτάκτως ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε σήμερα στο Ισραήλ, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και κατευθύνεται σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας μετά την επίθεση με ρουκέτες.

«Το αεροπλάνο του πρωθυπουργού προσγειώθηκε στο Ισραήλ. Είναι καθ’ οδόν προς το υπουργείο Άμυνας (στο Τελ Αβίβ ) για μια σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας», πρόσθεσε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

Σε επιφυλακή η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, ανέφεραν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters, καθώς κλιμακώνεται η ένταση έπειτα από την φονική επίθεση.

Η Χεζμπολάχ αρνείται κάθε ευθύνη για την επίθεση.

Οι πηγές ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική Κοιλάδα της Μπεκάα για το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ.

Η ανάρτηση της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα 

Η Ισραηλινή Πρεσβεία στην Αθήνα, δημοσίευσε στα social media βίντεο από την κηδεία των άτυχων παιδιών που έχασαν την ζωή τους τόσο άδοξα.

«Πώς οργανώνεις μια μαζική κηδεία παιδιών κοντά στα σύνορα υπό απειλή πυραύλων; Σήμερα, το Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ θρηνεί καθώς κηδεύει τα 12 παιδιά που σκοτώθηκαν από πύραυλο της Χεζμπολάχ χθες το βράδυ. Πονάει η καρδιά μας για τις οικογένειες. Αιωνία τους η μνήμη», γράφει.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αφροαμερικανός πατέρας στη Νέα Υόρκη κατέθεσε μήνυση για τη μασκότ «Σπαρτιάτη» σχολικής ομάδας
«Ένα από τα πρώτα πράγματα που διάβασα ήταν ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες είχαν σκλάβους τους αυτόχθονες που κατέκτησαν -και όχι απλώς σκλάβωναν αλλά το έκαναν με βία», είπε ο πατέρας
Μασκότ Σπαρτιάτης στρατιώτης
Βίντεο με την στιγμή της σύλληψης 30χρονης καθηγήτριας για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 15χρονου μαθητή στις ΗΠΑ
Η 30χρονη εκπαιδευτικός ήταν προπονήτρια ποδοσφαίρου του 15χρονου και μέντοράς του, προσθέτοντας ότι η σεξουαλική επίθεση σε βάρος του σημειώθηκε πριν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Η 30χρονη καθηγήτρια που συνελήφθη
Υπάλληλος καθαριότητας στη Βραζιλία βρήκε νεογέννητο κοριτσάκι δίπλα σε κάδο σκουπιδιών - Βίντεο με τη συγκινητική στιγμή
«Θα κάνω αίτηση να την υιοθετήσω», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο άνδρας που βρήκε το νεογέννητο - «Χρειάζεται κάποιον να της δώσει αγάπη, λίγη στοργή»
Μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην Βραζιλία
Η Άλις Γουόλτον, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο στη λίστα του Forbes: Ξοδεύει την περιουσία της σε έργα τέχνης και άλογα
Ποια είναι μοναχοκόρη του ιδρυτή της Walmart με περιουσία 101 δισ. δολάρια - Αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης σε ηλικία 10 ετών για 2 δολάρια και ήταν Πικάσο
Άλις Γουόλτον