Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ιστορική εξέλιξη στις ΗΠΑ – Για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου κατηγορείται ο πρώην καρδινάλιος Θίοντορ Μακάρικ

καρδινάλιος
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ο πρώην καρδινάλιος Θίοντορ Μακάρικ κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για σεξουαλική κακοποίηση ενός εφήβου.

Το γεγονός αυτό τον καθιστά τον πλέον υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που διώκεται ποινικά στις ΗΠΑ για πράξεις που σχετίζονται με το τεράστιο σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Εκκλησίας στις ΗΠΑ.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον, 91 ετών σήμερα, αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού άνω των 14 ετών, σύμφωνα με έγγραφα ενός δικαστηρίου της Μασαχουσέτης.

Ο καρδινάλιος και οι σοκαριστικές εξελίξεις

Ο Θίοντορ Μακάρικ αποσχηματίστηκε το 2019, μια ποινή σχεδόν πρωτοφανής στην ιστορία της Εκκλησίας. Το Βατικανό τον έκρινε ένοχο για σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον ενός εφήβου τη δεκαετία του 1970 και για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά απέναντι σε ενήλικους ιεροσπουδαστές. Ο Μακάρικ, ο οποίος έπαιζε κεντρικό ρόλο στη συγκέντρωση δωρεών από πλούσιους Αμερικανούς, είχε καθαιρεθεί από το αξίωμα του Καρδιναλίου το 2018. Στην έκθεση των 450 σελίδων που έδωσε στη δημοσιότητα το Βατικανό το 2020 αναφερόταν ότι ο πρώην καρδινάλιος κατάφερε να φτάσει στα ανώτατα αξιώματα της Εκκλησίας, παρά τις αλλεπάλληλες κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλικά αδικήματα.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Αγία Έδρα παραδέχτηκε ότι ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ αγνόησε τις προειδοποιήσεις και μάλιστα έδωσε προαγωγή στον Θίοντορ Μακάρικ, παρά τις επίμονες φήμες που τον συνόδευαν, οι οποίες αργότερα επιβεβαιώθηκαν από τη δικαιοσύνη.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον 91χρονο Μακάρικ ότι θώπευσε έναν 16χρονο ενώ βρίσκονταν μαζί σε ένα πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης για τον γάμο του αδελφού του. Το θύμα υποστηρίζει ότι ο πρώην καρδινάλιος τον παρέσυρε σε ένα δωμάτιο και άγγιξε τα γεννητικά του όργανα ενώ ταυτόχρονα «απήγγειλε προσευχές».

Ο Μακάρικ έχει βρεθεί αντιμέτωπος με θύματά του και άλλες φορές, αλλά στα αστικά δικαστήρια. Είναι η πρώτη φορά που μια υπόθεση οδηγείται στην ποινική δικαιοσύνη.

Ο δικηγόρος του θύματος, Μίτσελ Γκαραμπεντιάν, είπε ότι ο πελάτης του «επέδειξε θάρρος» όταν προχώρησε στην καταγγελία του. «Είναι ο πρώτος καρδινάλιος που διώκεται ποινικά στις ΗΠΑ για αδίκημα σεξουαλικής φύσης σε βάρος ανηλίκου», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Μακάρικ Μπάρι Κόμπουρν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρώην καρδινάλιος «βιάζεται» να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια

Τα τελευταία χρόνια η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συγκλονίστηκε από μια σειρά σκανδάλων παιδεραστίας στους κόλπους της. Το 2018 μια έρευνα της εισαγγελίας της Πενσιλβάνιας έριξε φως στα αδικήματα που διέπραξαν περισσότεροι από 300 «ιερείς-αρπακτικά» σε βάρος τουλάχιστον 1.000 παιδιών. Οι πράξεις αυτές συγκαλύφθηκαν από τις εκκλησιαστικές αρχές της Πολιτείας αυτής.

Από το 1950 μέχρι το 2016 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ δέχτηκε καταγγελίες από περισσότερα από 18.500 θύματα με δράστες τουλάχιστον 6.700 μέλη του κλήρου, σύμφωνα με τον ιστοτοπο bishop-accountability.org. Πολλά ανώτατα στελέχη της Εκκλησίας αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους όταν αποκαλύφθηκε ότι προστάτευσαν ιερείς, ένοχους για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών, όπως ο Μπέρναρντ Λόου, ο οποίος πέθανε το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις